Cene hrane porasle u januaru – najviše su poskupela biljna ulja

Svetske cene hrane su zabeležile rast u januaru, i kreću se blizu 10-godišnjeg maksimuma, pri čemu su najviše poskupela biljna ulja, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks cena hrane koji izračunava FAO, a koji prati mesečne promene cena prehrambenih proizvode kojima se najviše trguje na globalnom nivou, iznosio je u proseku 135,7 poena u januaru u odnosu na naviše revidirani decembarski pokazatelj od 134,1 poen.

Poskupljenje hrane doprinosi opštem porastu inflacije, koja se povampirila s oporavkom ekonomija od krize izazvane koronavirusom, a FAO upozorava da rast troškova dovodi u rizik siromašnije stanovništvo u zemljama koje se oslanjaju na uvoz.

Agencija UN sa sedištem u Rimu, takođe je povećala procenu globalne proizvodnje žitarica u 2021. godini na 2,793 milijarde tona sa prethodne procenjenih 2,791 milijardi tona.

FAO je saopštio da su cene biljnih ulja porasle u januaru za 4,2 procenta na mesečnom nivou i da su dostigle rekordne nivoe, usled smanjenja raspoloživih količina za izvoz i drugih ograničenja koja utiču na ponudu, kao što su nedostatak radne snage i nepovoljne vremenske prilike.

„Prisutna je zabrinutost da se uticaji ovih ograničenja neće brzo ublažiti”, naveo je u saopštenju Bubaker Ben-Belhasen, šef Odeljenja za tržišta i trgovinu u FAO.

Međunarodne kotacije mleka i mlečnih proizvoda su porasle za 2,4 procenta u januaru, peti mesec uzastopno, a najviše su skočile cene obranog mleka u prahu i putera.

Žitarice su prošlog meseca ukupno posmatrano poskupele za samo 0,1 procenat, pri čemu je kukuruz skočio za 3,8 posto u odnosu na decembar, zbog uporne suše u Južnoj Americi, dok je, nasuprot tome, pšenica pojeftinila za 3,1 odsto, čemu su doprinele izdašne žetve u Australiji i Argentini.

Cene mesa su neznatno ojačale u januaru, dok su kotacije šećera zabeležile pad od 3,1 odsto u odnosu na prethodni mesec delimično zbog povoljnih perspektiva proizvodnje u zemljama velikim izvoznicima – Indiji i Tajlandu, saopštio je FAO.

U odvojenom izveštaju, FAO je povećao svoju procenu globalne proizvodnje žitarica u 2021. zbog veće proizvodnje pšenice u Argentini i Australiji. kao i u Rusiji i Ukrajini, nego što se ranije predviđalo.

„Očekuje se da će svetska setva pšenice u 2022. biti veća, podstaknuta uglavnom povoljnim vremenskim uslovima na severnoj hemisferi, mada bi visoki proizvodni troškovi mogli da odvrate proizvođače od znatnijeg povećanja”, napominje FAO.

Izvor: politika.rs