Cerar: Hrvatskoj se u predizborno vreme uvek ponavljaju iste obmane

Slovenski šef diplomatije Miro Cerar rekao je u subotu da je arbitražno rešenje za Sloveniju “konačno i obvezujuće”, a izjave u Hrvatskoj da su Slovenci “konačno priznali” da su varali u arbitraži doveo je u vezu s nadolazećim predsedničkim izborima.

Cerar je reagovao na komentar hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, vezan uz otkriće da su slovenske obaveštajne službe od samoga početka bile upregnute u nastojanja službene Ljubljane da utiče na rešenje graničnog spora s Hrvatskom. Njenu je izjavu doveo u vezu s predstojećim predsedničkim izborima.

“Ništa novo, u Hrvatskoj se u predizborno vreme uvek ponavljaju iste obmane. Arbitraža je konačna i pravno obvezujuća, pa je i Hrvatska mora implementirati”, naveo je Cerar u komentaru na svom Twitter računu.

Podsetimo, na tvrdnje da je slovenska država prikrivala ilegalnu komunikaciju arbitražne agentice i arbitražnog sudije, predsednica je rekla da je Slovenija konačno priznala “skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitraže”.

“Arbitraža je odavno mrtva, a spor se može rešiti samo bilateralno”, poručila je Grabar-Kitarović u subotu na Twitteru.

Reagiralo je i slovensko ministarstvo spoljnih poslova koje je istaknulo da je arbitražni sud nakon što je 2015. bila otkrivena nedopuštena komunikacija službenice ministarstva spoljnih poslova Simone Drenik sa slovenskim arbitrom Jernejem Sekolecom taj slučaj uzeo u procenu, te presudio da se nije radilo o tako teškom kršenju arbitražnog sporazuma.

“Večernji list” objavio je da je izvešće poverenstva za kontrolu slovenskih tajnih službi koje u parlamentu vodi oporba zapravo priznanje da je slovenska obaveštajna služba SOVA od samoga početka arbitražnog procesa o granici davala potporu slovenskoj diplomatiji kako se ne bi otkrili lobistički pokušaji kod arbitražnih sudija.

Što se tiče samog izveštaja parlamentarnog povereništva za kontrolu slovenskih tajnih službi, u ministarstvu spoljnih poslova kažu da na to nemaju komentara, preneli su slovenski mediji.

Izvor: Jutarnji.hr