Češka će nastojati da Srbija i Crna Gora dobiju datum ulaska u EU

Češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek najavio je kao prioritet češkog predsedavanja Evropskom unijom, u drugoj polovini naredne godine, Zapadni Balkan uz cilj da Srbija i Crna Gora dobiju datum kada će postati članice Evropske unije.

“Smatrao bih da je uspeh kada bismo uspeli da objavimo datum kada bi Srbija i Crna Gora mogle da udju u EU”, kazao je danas Kulhanek u intervjuu češkoj javno pravnoj novinskoj agenciji ČTK.

Pomak u proširenju EU na Zapadni Balkan prvi je od tri spoljnopolitička prioriteta Češke tokom predsedavanja od jula do kraja 2022. godine.

“Šteta je što do sada nije održana medjuvladina konferencija o integraciji Albanije i Severne Makedonije koja bi pomogla da se deblokiraju pristupni razgovori obe zemlje sa EU. I zato bih želeo da se tokom predsedavanja Češke održi samit zemalja članica sa zemljama Zapadnog Balkana”, kazao je Kulhanek.

Da bi jedan samit predsednika i premijera zemalja članica EU trebalo da bude održan u Pragu u predsedničkom zamku Hradčani najavio je ranije i češki premijer Andrej Babiš.

Šef češke diplomatije kazao je nacionalnoj novinskoj agenciji da tokom šestomesečnog predsedavanja nije moguće dospeti do suštinskog preokreta ali je pomak moguć i da se nada da će to Češkoj kao predsedavajućoj zemlji poći za rukom baš kada je u pitanju evrointegracija regiona Zapadnog Balkana.

Proširenje EU na Zapadni Balkan duguročni je spoljnopolitički prioritet Češka, koja god da je politička opcija na vlasti, jer vlada konsenzus da je zaokruženje proširenja EU na taj region u nacionalnom interesu Češke.

Izvor: beta.rs