Češki ministar zdravlja smenjen zbog protivljenja ruskoj i kineskoj vakcini

Ministar zdravlja Češke Jan Blatni odlazi iz Vlade, na zahtev predsednika države Miloša Zemana jer je kategorično odbijao da se koriste vakcine, pre svega sputnjik V, dok ne dobiju odobrenje Evropske agencije za lekove.

„Sve vreme sam stajao iza toga da se koriste registrovane vakcine. Za mene kao lekara je važno da moram da budem 100 odsto siguran da ne samo da će pomoći ali i da neće naneti štetu. Samo tako mogu da garantujem da su vakcine bezbedne i oprobane”, kazao je danas Blatni na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je saopštio da je sinoć smenjen.

Blatni je rekao da je njegovo smenjivanje politička odluka na koju premijer ima pravo ali da je istovremeno tumači tako da premijer Andrej Babiš vidi da se Češka izvukla iz kriznih dana u toku pandemije kovid-19.

„Predsednik me je danas smenio na zahtev premijera. Ja kao razlog vidim političku odluku na koju premijer ima pravo. Savest mi je čista jer sam radio isključivo na osnovu svoje stručnosti i odlučivao sam uvek na osnovu stručnih podataka i analiza. Može da se tumači i tako da premijer smatra da je najgore već iza nas. Virus je, međutim, još uvek opasan i ne prašta nam greške”, rekao je Blatni, prenosi Beta.

Predsednik Zeman imenovaće već danas novog ministra Petra Arenbergera, stručnjaka za venerične bolesti, inače direktora jedne od velikih univerzitetskih bolnica u Pragu, koji je znatno popustljiviji prema kampanji predsednika da se naruče i ruske i kineske vakcine i bez odobrenja Evropske agencije za lekove.

Koalicioni partner u vladi premijera Babiša, lider čeških socijaldemokrata i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček saopštio je kratko da poštuje pravo partnera u vladajućoj koaliciji da smeni ministra ali da se nada da će novi nastaviti tako kako je do sada radio Blatni.

„Način na koji Babiš smenjuje Blatnog pokazuje u kakvom stepenu raspada se nalazi vlada. Smena treba da sakrije neuspeh Babišove politike”, poručio je danas šef opozicione Građanske demokratske stranke Petr Fiala.

Opozicija je kritikovala premijera Babiša poslednji put zbog toga što je stao uz austrijskog kancelara Sebastijana Kurca u nedavnom sporu u EU oko podele vanredne isporuke 10 miliona vakcina američkih vakcina i zbog toga je Češka izgubila pravo da dobije oko 70.000 vakcine iz kvote za najugroženije zemlje.

Vakcine su Češkoj nakon toga solidarno ponudile Austrija, Slovenija i Mađarska a Rusija je takođe ponudila da pokrije deo nedostatka vakcinama sputnjik V.

Izvor: politika.rs