Češki ured za lekove ne može da registruje rusku i kinesku vakcinu

Državni ured Češke za lekove je danas saopštio da nema pravo da registruje ni rusku vakcinu “Sputnjik V”, ni kinesku, jer se registracija obavlja centralizovano u Evropskoj uniji.

Medjutim, Ministarstvo zdravlja može izuzetno da odobri i upotrebu neregistrovane vakcine.

Predsednika Miloš Zeman i premijer Andrej Babiš traže da se ne čeka da li će ruska i kineska vakcina biti registrovane u EU, nego da to obavi domaći Državni ured za lekove koji je to medjutim odbio jer na to nema pravo.

Državni vrh bi da nedostatk vakcina da reši uvozom ruskih i kineskih, te su Babiš i Zeman danas u intervjuu televiziji CNN rekli da bi se vakcinisali “Sputnjikom V” da već nisu vakcinisani preparatom američke kompanije “Fajzer/Bionteh”.

Babiš se pored toga izvinio što je njegova vlada grešila u borbi s epidemijom, rekao da zbog toga neće podneti ostavku i ponovo za neuspehe optužio opoziciju, medije i gornji dom Parlamenta.

Po novoj anketi za Svetsku zdravstvenu organizaciju, 76 odsto Čeha smatra da vlada Babiša uopšte na zna kako da se bori sa epidemijom, a 40 odsto je reklo da zato i ne poštuje mere koje vlada svako malo menja i nedovoljno objašnjava.

Od jeseni se Češka po broju novozaraženih i umrlih na milion stanovnika neprestano vraća na čelo liste zemalja najteže pogodjenih pandemijom. U toj relativno bogatoj zemlji sa 10,7 miliona stanovnika i s dobrim zdravstvenim sistemom, tokom pandemije je umrlo 20.339 kovid-pacijenata.

Izvor: beta.rs