Četiri principa nove metodologije pristupanja EU

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, predstaviće danas u Briselu zemljama članicama EU dokument kojim se predlaže način primene nove, revidirane metodologije u pristupnom procesu Srbije.

Tzv. „non pejper”, u koji je Tanjug imao uvid, naglašava da predložene promene, u okviru revidirane metodologije, moraju biti primenjene u okviru postojećeg pregovaračkog okvira i uz saglasnost Srbije, na čemu je Beograd insistirao.

Ističe se i da revidirana metodologije mora da bude u obostranom interesu, kako Srbije, tako i zemalja članica.

Dokumentom su predstavljena četiri osnovna principa budućeg procesa pristupnog procesa Srbije EU.

Prvi, insistira se na kredibilnosti procesa i još više fokus stavlja reforme u oblasti vladavine prava.

Konstatuje se da „nova poglavlja ne bi trebalo zatvarati sve dok se ne ispune prelazna merila u fundamentalnim poglavljima 23 i 24”.

Drugi princip podrazumeva „snažnije političko upravljanje procesom” pristupanja, što bi trebalo da zemljama članicama da veću ulogu u nadzoru i pregledu postignutog napretka u Srbiji.

„Međuvladine konferencije i Savet za stabilizaciju i pridruživanje trebalo bi da služe jačanju dijaloga zemalja članica i Srbije, sa jasnim smernicama kada je reč o ključnim reformskim procesima neophodnim za napredak”, stoji u tekstu predloga Evropske komisije.

Prva takva međuvladina konferencija Srbije i EU trebalo bi da posluži za pojašnjenje primene nove metodologije i planiranju, a „Srbija bi mogla i da otvori klastere ukoliko ispuni merila za otvaranje, a zemlje članice se slože da je došlo do značajnog napretka u vladavini prava”.

Treći princip revidirane metodologije podvlači važnost ubrzanja pristupnih pregovora koje Srbija vodi sa EU, što bi trebalo da se postigne kroz otvaranje više poglavlja obuhvaćenih u šest klastera.

Srbija je do sada otvorila sva poglavlja iz prvog, tzv „fundamentalnog klastera”, a Evropska komisija predlaže da što pre krene u procenu pripremljenosti zemlje u svakom od preostalih klastera, kako bi se identifikovali osnovni nedostaci i smernice za njihovo otvaranje.

Još jednom se podvlači da će se uporedo sa pripremom za otvaranje poglavlja po klasterima, raditi na izveštajima o napretku zemlje u oblasti vladavine prava, što će biti dodatni uslov za nove korake u pristupnom procesu.

Istovremeno, najavljuje se i ubrzanje integracionih mera tokom usklađivanja Srbije sa politikama i standardima EU.

Evropska komisija je kao četvrti princip budućeg pristupnog puta Srbije izdvojila predvidljivost procesa.

U tekstu predloga, u koji je Tanjug imao uvid, insistira se na tome da EU „bude jasnija u svojim očekivanjima” od Srbije, kako bi zemlja mogla da se fokusira na konkretne korake na putu pristupanja, na merila za zatvaranje poglavlja odnosno prioritetne reforme.

U okviru ovog principa, predlažu se i „korektivne mere u slučaju problema tokom pregovora”, što se odnosi na sankcionisanje ozbiljnih stagnacija ili eventualnog nazadovanja u primeni reformi.

Godišnji izveštaji Evropske komisije i po novoj, revidiranoj metodologiji trebalo bi da ostanu ključni u analizi napretka Srbije na putu ulaska u EU.

Nakon što im Evropska komisija danas predstavi svoj predlog o konkretnim koracima u budućem procesu pristupanja Srbije, o tome bi trebalo da se izjasne i pojedinačno zemlje članice EU.

Izvor: politika.rs