Četvoro mrtvih u neredima u Vašingtonu, uhapšene 52 osobe

Četiri osobe su stradale, a 52 su uhapšene, nakon što su pristalice predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kapitola kako bi sprečile Kongres da potvrdi pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, izjavio je šef policije u Vašingtonu.

Šef gradske policije na konferenciji za novinare Robert Džej Konti rekao je da je 47 od 52 sprovedenih hapšenja povezano sa kršenjem policijskog časa, koji je uveden od 18 časova. Kako je naveo, 26 osoba je uhapšeno na tlu Kapitol hila, gde se nalazi Kongres SAD, prenosi Rojters. Ostali su uhapšeni po optužbama u vezi sa nošenjem vatrenog oružja bez licence ili koje je zabranjeno.

Konti je rekao da su pronađene dve cevne bombe u sedištima republikanskih i demokratskih nacionalnih odbora, kao i hladnjak u vozilu na tlu Kapitola, u kojem su se nalazili molotovljevi kokteli.

Konti nije želeo da identifikuje ženu koju je policajac pogodio i ubio, ali je rekao da su još tri osobe preminule zbog „hitnog zdravstvenog stanja”. U neredima je povređeno 14 policajaca, od kojih je dvoje hospitalizovano. Za sada nije poznato da li je bilo dodatnih hapšenja, prenosi Tanjug.

Ubijena žena bila veteranka vazduhoplovstva

VAŠINGTON – Američki mediji otkrili su identitet žene koja je ubijena u sredu uveče prilikom pokušaja upada u dvoranu Kongresa u kojoj se održavala sednica o potvrdi pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

Nastradala je Ešli Bebit, veteranka američkog ratnog vazduhoplovstva iz San Dijega, preneo je index.hr pozivajući se na Njujork post. Neposredno pre upada Trampovih pristalica u Kongres, ona je na Tviteru napisala da ih „ništa neće zaustaviti” i da je „oluja stigla”.

„Ništa nas neće zaustaviti. Mogu da pokušaju, ali oluja je ovde i spušta se na DC (Vašington) u manje od 24 sata. Tama se pretvara u svetlost”, napisala je juče Ešlijeva na Tviteru, prenosi Beta.

Vanredno stanje u Vašingtonu do 21. januara

VAŠINGTON – Gradonačelnica Vašingtona Murijel Bauser je produžila vanredno stanje do 21. januara, uz podršku njujorške Nacionalne garde, koja će biti postavljena po gradu nakon velikih nereda u kojima su nastradale četiri osobe.

Naređenje gradonačelnice će biti na snazi dok novi predsdednik Džo Bajden ne položi zakletvu, tačnije, do dana nakon inauguracije, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs