Činjenice u kojim će se prepoznati sve starije sestre

Biti najstarije dete u porodici ima svoje prednosti. Na primer, imate braću i/ili sestre kojima možete da “šefujete”, a imali ste i ono vreme pre njihovog dolaska na svet kad su roditelji svu pažnju posvećivali samo vama.

Ali, biti starija sestra sa sobom donosi i određene izazove koje, naravno, razumeju samo oni koji se nalaze u vašoj situaciji.

Predstavljamo vam sedam činjenica u kojima će se prepoznati sve starije sestre.

1. Od vas se uvek očekivalo da budete najodgovorniji

Od vas kao najstarijeg deteta uvek se očekivalo da “znate bolje nego vaša braća i sestre”. Kad biste se posvađali, od vas se očekivalo da popustite i budete ona koja je zrela i odgovorna. Takođe, od vas se očekivalo i da budete dadilja i dobar primer drugima.

2. Morali ste da krijete svoje stvari

Dok ste odrastali, morali ste da naučite da pazite na svoje stvari jer su baš one uvek bile najprivlačnije vašoj braći i sestrama. Uvek su im vaš dnevnik, mobilni, odeća… bili zanimljiviji njego njihovi. Zato ste doktorirali veštinu skrivanja stvari.

3. Roditelji su bili stroži s vama nego s njima

Kao najstarije dete bili ste na neki način ogledni kunić svojim roditeljima. Na vama su učili kako da budu mama i tata, postavljali pravila i smernice i od vas se očekivalo da ih se uvek pridržavate.

Vi ste morali da budete kod kuće u određeno vreme, a onda je par godina kasnije vaša sestra dobila slobodu da sama odredi kad će se vraćati.

4. Stalno ste imali osećaj da vas neko prati

Gde god ste vi hteli da idete, hteli su i oni. Park, rođendan, šetnja… svaki put nekako bi i vaša mlađa sestra završila s vama. Možda je i plakala i molila da je povedete, pa bi i mama dobacila “ajde povedi je”. I tako je bilo sve dok nije odrasla i postala previše “cool” da bi provodila vreme s vama.

5. Često ste bili ljuti

A kako da ne budete ljuti? Dok ste odrastali bili ste roditelj detetu ili deci koja nisu vaša. Tako da, imali ste sve razloge ovog sveta da budete ljuti.

6. Borili ste se između toga da budete “cool” starija sestra i odgovoran roditeljski lik

Dok ste odrastali bilo vam je teško da pronađete ravnotežu između ova dva ponašanja. S jedne strane hteli ste da budete “cool”, zabavna i uzbudljiva starija sestra, a s druge strane morile su vas muke poput one da li bi trebalo da joj ograničite izlaske, proverite ko joj je dečko, s kim se druži…

7. Uprkos svemu, uvek ste samo hteli da budu srećni i ostvare svoje snove

Možda su vaši mlađi brat i sestra bili dosadni, ljutili su vas kao niko na ovom svetu, ali na kraju dana oni su vaše male bebe i sve što želite za njih je da budu srećni i ostvare sve svoje snove, da vladaju svetom, piše Zadovoljna.

Izvor: superzena.b92.net