Članovi Bajdenove administracije predstavljaju “refleksiju raznolikosti američkog naroda”

Izabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden počeo je da imenuje članove svog kabineta i druge visoke zvaničnike i obećao da će nova administracija reflektovati raznolikost američkog naroda, prenosi danas Glas Amerike.

Njegove nominacije moraće da prođu i progresivno krilo Demokratske stranke, kao i Senat koji i dalje kontrolišu republikanci, a čija će se krajnja većina odlučivati na izborima u Džordžiji 2021.

Glas Amerike je predstavio ljude koje je Bajden do sada imenovao:

Entoni Blinken, državni sekretar

Blinken (58) je bio zamenik državnog sekretara tokom Obamine administracije i ima bliske veze sa Bajdenom. Diplomirao je na pravnom fakultetu na Harvardu i Kolumbiji i bio je član spoljnopolitičkih tela tokom demokratskih administracija, uključujući i Savet za nacionalnu bezbednost Klintonove administracije.

Blinken
Blinkenfoto: Reuters

Takođe je bio direktor osoblja Odbora za spoljne poslove u Senatu kada je njime predsedavao Bajden, da bi kasnije bio njegov spoljnopolitički savjetnik.

Alehandro Majorkas, sekretar za unutrašnju bezbednost

Majorkas (60) je bivši zamenik sekretara za nacionalnu bezbednost i biće prvi predstavnik latino populacije imenovan na mesto sekretara za unutrašnju bezbednost.

Majorkas
Majorkasfoto: Reuters

Rođen je u Havani, a u SAD je došao kao dete političkih izbeglica.

Kao advokat se priključio Obaminoj administraciji 2009. i postao direktor Agencije za državljanstvo i imigraciju, gde je primenjivao program za decu imigrante koja su dovedena u SAD (DACA) i bila zaštićena od deportacije.

Linda Tomas Grinfild, ambasadorka u UN

Tomas Grinfild je već 35 godina u spoljnopolitičkoj službi i radila je na četiri kontinenta.

Linda Tomas Grinfild
Linda Tomas Grinfildfoto: Reuters

Bila je najviši diplomata za Afriku za vreme ebole, tokom Obamine administracije od 2013. do 2017.

Posle odlaska iz administracije, prešla je da radi za globalnu stratešku kompaniju nekadašnje državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Džon Keri, specijalni izaslanik za klimu

Keri je poznata figura u politici i Demokratskoj partiji: bivši državni sekretar u Obaminoj administraciji, senator iz Masačusetsa 25 godina i demokratski predsednički kandidat 2004.

Keri
Kerifoto: Reuters

Specijalni izaslanik za klimatske promene neće biti dio novog kabineta, ali će Keri biti član Saveta za nacionalnu bezbednost i to će biti prvi put da Savjet ima izaslanika za klimatske promene.

Keri je imenovanje objavio na Tviteru uz poruku da će “Amerika uskoro imati vladu koja klimatsku krizu tretira kao pitanje nacionalne bezbednosti – što i jeste”.

Evril Hejns, direktorka bezbednosnih službi

Hejns (51) je bivša zamenica direktora CIA-e i bivša zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost u Obaminoj administraciji.

Hejns
Hejnsfoto: Screenshot/Youtube

Prva je žena nominovana da vodi američke obaveštajne službe.

Ona je advokat i ranije je radila sa Bajdenom dok je bio član senatskog Odbora za spoljne poslove i kada je njime predsedavao.

Pošto je napustila Obaminu administraciju 2017. radila je na Univerzitetu Kolumbija.

Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost

Saliven je bio Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost tokom Obamine administracije, a ranije je bio zamenik šefa kabineta Hilari Klinton.

Saliven
Salivenfoto: Screenshot/Youtube

Saliven ima 43 godine i jedan je od najmlađih ljudi postavljenih na poziciju savetnika za nacionalnu bezbednost, prema podacima Bajdenovog tranziconog tima.

Izvor: Vijesti.me