CNN objavio video mogućeg obaranja ukrajinskog aviona

Snimci špijunskih satelita ukazuju da je ukrajinski avion “boing” koji se srušio ubrzo nakon poletanja u sredu u Iranu, oborila iranska raketa ubivši svih 176 ljudi u njemu, objavili su američki medijia, a CNN je objavio i video-snimak koji bi mogao predstavljati trenutak obaranja aviona.

Video koji navodno prikazuje raketu koja je ispaljena u Teheranu i pogodila objekat u vazduhu otprilike u isto vreme kada je srušen i ukrajinski avion, poslat je u četvrtak CNN-u i Njujork Tajmsu.

Televizija navdi da ne može da porvrdi autentičnost snimka, iako zgrade na videu izgledaju slično onima u teheranskom predgrađu Parand. Ukrajinski avion srušio se severno od tog kvarta. CNN je zatražio više informacija od osobe koja je video poslala uz objašnjenje kako je do njega došla, ali odgovor još nije stigao.

Video je stigao nekoliko sati pošto je premijer Kanada Džastin Trudo rekao da poseduje obaveštajne podatke da je avion oboren raketom zemlja-vazduh koju je ispalila iranska vojska.

Ubrzo potom oglasio se i premijer Velike Britanije Boris Džonson koji je kazao da i njegova zemlja poseduje obavšetajne podatke koji su došli do istog zaključka.

U padu ukrajinskog aviona poginulo je svih 176 putnika i članova posade. Poginuli putnici i članovi posade, osim Ukrajinca bili su Iranci, državljani Kanade, kako prenosi CNN njih 67, pa je i kanadski premijer Džastin Trudo reagovao tražeći da se nezavisno i po pravilima struke istraži razlog pada aviona.

Izvor: N1