Crna Gora od 1. juna otvara granice za građane 26 zemalja

Nacionalno koordinaciono telo za sprečavanje širenja zaraznih bolesti (NKT) saopštilo je kasno u četvrtak da je, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, odlučilo da od 1. juna dozvoli ulazak stranaca u Crnu Goru iz 26 zemalja “sa upravljivim nivoom zaraze”.

NKT navodi da će ulazak biti dozvoljen, bez samoizolacije i karantina, ako je stopa aktivnih slučajeva Kovida 19 manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident, kao i u državi iz koje ulazi u Crnu Goru.

Iz NKT su rekli da se na listi zemalja koje u ovom trenutku ispunjava ove epidemiološke kriterijume nalaze Slovenija, Island, Hrvatska, Slovačka, Švajcarska, Albanija, Austrija, Norveška, Monako, Kosovo, Nemačka, Grčka, Mađarska, Danska, Litvanija, Letonija, Azerbejdžan, Luksemburg, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Izrael, Severna Makedonija, Republika Irska, Češka, Finska i Estonija.

“Crna Gora ne zatvara svoje granice. Naprotiv. Naše granice otvaramo, i to u skladu sa preporukama struke za velikim brojem zemalja, na dobrobit i građana i brojnih turista koji će nas posetiti ovoga leta”, naglasio je predsednik NKT, Milutin Simović.

Ranije ove nedelje, odluka Crne Gore da otvori granice za građane više zemalja među kojima nema Srbije, naljutila je vlasti u Beogradu koje su zabranile slijetanje avionima Montenegro erlajnsa, nazivajući odluku Podgorice političkom, što crnogorske vlasti negiraju.

Hrvatska je ranije objavila spisak zemalja čijim će građanima biti omogućen ulazak u tu zemlju, ograničen na 10 zemalja EU, dok su vlasti Bosne i Hercegovine otvaraju granice za građane Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Dopuštaju se okupljanja do 200 ljudi, otvaraju vrtići, pozorišta, noćni klubovi

Nacionalno koordinaciono telo (NKT) saopštilo je rano u petak da je, na predlog IJZ, donijelo odluke da svim vrstama okupljanja, na otvorenom i u zatvorenom prostoru, na javnim mjestima, uključujući i svadbena veselja i sahrane, može da prisustvuje do 200 ljudi.

Na sednici tog tela odlučeno je da sportskim takmičenjima i turnirima, na otvorenom i u zatvorenom sportskom objektu, takođe može da prisustvuje do 200 gledalaca.

“Obavezno je poštovanje mera fizičke distance od najmanje dva metra. Na sportskim takmičenjima obavezna je dezinfekcija rekvizita za treninge, takmičenja i turnire i predmeta koje sportisti zajedničko koriste”, navode iz NKT.

Osim toga, od ponedeljka se dozvoljava se rad disko i noćnih klubova i barova, kao i dečjih igraonica u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje kao i rad bioskopa, pozorišta i dečjih vrtića.

Saobraćajne dozvole, kao i dozvole za stalni i privremeni boravak i rad stranaca, kojima je rok važenja istekao, smatraju se važećim do 1. jula 2020, odlučeno je na sednici NKT, kojom je predsedavao Milutin Simović.

Izvor: glas amerike