Da li je dobro popiti ceđenu pomorandžu ujutru?

Ako svako jutro popijete ceđenu narandžu, morate da imate na umu sledeće stvari.

Tokom odrastanja mnogo puta smo imali priliku da čujemo koliko je vitamin C važan za naš organizma. Ipak, jutro nije najbolje vreme za unošenje ovog vitamina u ljudski organizam.

Kada popijete sok od pomorandže ili bilo koji drugi sok, šećer iz njega podiže nivo serotonina (hormona sreće), što vas čini srećnim na kratko. Ipak, zbog dejstva insulina koji se aktivira prilikom unosa soka, ubrzo će doći do pada šećera i energije. To je i razlog zašto unošenje voćnog soka ujutru nije baš najbolji izbor.

Prvo što unesete u organizam ujutru utiče direktno na vaše neurotransmitere i na to kako će vaš mozak funkcionisati. Stoga, veoma je važno da uz jutrarnji obrok unosite žitarice i orašaste plodove, a kao piće – isključivo vodu.

Dok se šećer u 100 posto voćnim sokovima javlja prirodno – ne dodaje se, kao što je u sličaj sa industrijskim sokovima, način na koji telo prerađuje i reaguje na ovaj šećer je u suštini isti, govori istraživanje JAMA Netvork Open.

Naučnici su zaključili da iako voćni sokovi možda nisu toliko štetni kao zašećereni sokovi, ali oni sigurno nisu toliko zdravi – sok od pomorandže sadrži kalorije od kojih su skoro sve iz šećera.

Bez ikakvih hranljivih sastojaka koji zasićuju i usporavaju varenje poput vlakana, zdravih masti ili proteina, sok od pomorandže može da izazove skok i pad šećera u krvi, što može dovesti do povećanja telesne težine na isti način na koji to čine gazirana pića.

Izvor: b92.net