Da li je evropski koncept nabavke vakcina pred kolapsom?

Rusija može Hrvatskoj u roku od nedelju dana da isporuči milion doza vakcina Sputnjik V, piše danas zagrebački Večernji list i pita da li je evropski koncept nabavke cepiva pred kolapsom.

Ministar zdravlja Vili Beroš najavio je ranije danas mogućnost interventnog uvoza ruske vakcine i dodao da je ambasador Rusije u Zagrebu juče zamolio da ubrza dokumentaciju koju je Hrvatska poslala ruskom proizvođaču vakcine u vezi bezbednosti i kvaliteta cepiva.

Večernji podseća da se o pregovorima o nabavci vakcina iz Rusije juče oglasila ruska Ambasada navodeći, između ostalog, da je u razgovoru ambasadora Andreja Nesterenka i Beroša, potvrđeno da je Hrvatska zainteresirana za kupovinu potrebne količine vakcine Sputnjik V u skladu sa svim propisima EU i odredbama hrvatskih zakona.

I dok, piše Večernji, Hrvatska pregovara o distribuciji i registraciji ruske vakcine, Austrija i Danska potpisuju sporazum sa Izraelom o nabavci vakcine protiv koronavirusa, Slovačka prima prve isporuke ruske vakcine, a predsednik Poljske je s tim u vezi u kontaktu sa predsednikom Kine.

„Da li je koncept zajedničke evropske nabavke pred kolapsom”, pita list i podseća da je Evropska komisija juče tvrdila da to nije tačno, da su svi ovi potezi komplementarni, a ne usmereni protiv zajedničke evropske strategije imunizacije.

„Ali, van Brisela sve se glasnije čuje ‘ne možemo se više u ovom poslu oslanjati samo na EU”, piše Večernji.

Izvor: politika.rs