Da li je ovo početak kraja epidemije koronavirusa

Britanski restorani, pabovi i noćni klubovi otkazuju novogodišnje proslave, a zemlja je na pragu još jedne sumorne Nove godine. Zvaničnici iz zdravstvenog sistema u Velikoj Britaniji ponovo upozoravaju na moguće preopterećenje bolnica zbog rasta broja teško obolelih pacijenata. Međutim, jedan broj stručnjaka smatra da je taj scenario malo verovatan.

Ipak, samo pominjanje ekstremnog scenarija budi strahove da bi oštre mere mogle da oblikuju praznike u Evropi i u godinama koje su pred nama.

Na prvi pogled, zapanjujuća je sličnosti ovogodišnjeg rasta broja zaraženih sa situacijom od prošle – za samo nekoliko nedelja broj inficiranih koronavirusom naglo je porastao.

Srećom, ovogodišnji broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva trenutno je veoma nizak, a najnovije istraživanje sugeriše da omikron uzrokuje daleko manji broj teških oboljenja u odnosu na ranije sojeve.

Iako autori studije smatraju da je to dobra vest, pozvali su na oprez.

Broj novozaraženih na dnevnoj bazi i dalje raste – u petak je u Britaniji bilo rekordnih 122.000 slučajeva, a procenjeno je da je prošle nedelje u zemlji bilo 1,7 miliona aktivnih slučajeva.

Ključna je stvar da su novozaraženi uglavnom mlađe osobe, zbog čega su neki naučnici upozorili da bi broj hospitalizacija mogao da skoči ako bi starija populacija počela da oboleva od omikrona.

S druge strane, veliki broj ljudi a posebno oni stariji, vakcinisani su sa dve doze a neki i sa busterom, čime su dobili značajnu zaštitu od novog soja.

Kako će ovi različiti faktori da utiču na brojeve nije još poznato. Podaci se još uvek analiziraju i prerano je za bilo kakav konačni zaključak.

„Imamo neizbežno zaostajanje od trenutka zaraze do hospitalizacije. U međuvremenu moraju da se donesu političke odluke, a to nije jednostavno”, rekao je epidemiolog Mark Vulhaus sa Univerziteta Edinburg, prenosi „Jutarnji list”.

Mnogi naučnici smatraju da dokazi potvrđuju da će koronavirus konačno da izgubi moć izazivanja težih oboljenja, a tom stavu doprinose i nedavna istraživanja u Škotskoj, Engleskoj i Južnoafričkoj Republici, odakle je omikron potekao.

„Imam osećaj da je ova varijanta prvi korak u procesu u kojem se virus prilagođava ljudskoj populaciji kako bi izazvao benignije simptome. U određenom smislu, to je prednost virusa ako utiče na ljude tako da se ne razbole previše – jer tako mogu da idu okolo i druže se sa ostalima i još više šire virus”, rekao je dr Džulijan Tang, profesor Univerziteta Lester.

Izvor: politika.rs