Da li je suspenzija Astra Zenekine vakcine politička ili naučna odluka

Pod naslovom „Komplikovani odnosi između nauke i politike”, italijanski list „Il Manifesto” piše o dilemama koje su se pojavile nakon što je u Evropi prvo suspendovana upotreba vakcina „Astra Zeneke”, a zatim ponovo odobrena njena upotreba, „sa objašnjenjem koje smo već znali, a to je da je korist veća od rizika”.

U tekstu se spekuliše da je suspenzija „Astra Zeneke” u stvari bila politički motivisana, a ne naučno opravdana, iako, tvrdi list, i nauka često, „bez srama, javno govori sve i suprotno od svega”, prenosi Tanjug.

S tim u vezi list podseća da je, na primer, „Astra Zeneka” prvo bila ograničena na upotrebu za osobe do 55 godina, zatim na 65 godina, onda za sve bez novih ograničenja, a sada, kao u Francuskoj, preporučuje se za one starije od 55 godina.

„Istina je da nemamo dokaze da optužimo kancelarku Angelu Merkel da je politički iskoristila incident s trombozom u korist nemačke vakcine ‘Fajzer-Biontek’, ali neporecivo je da postoji problem konkurencije između vakcine koja košta puno i one čija je cena mala”, piše italijanski list.

Kako se navodi, jedna doza „Fajzer Bionteka” košta 12 evra, a „Astra Zeneke” 1,78 evra.

Izvor: politika.rs