Da li se Mađarska meša u ukrajinske izbore?

Ukrajinska služba bezbednosti na lokalnim izborima u nedelju nije zabeležila nijedan slučaj ruskog mešanja, što je zvaničnik ovog odeljenja komentarisao rečima „da se to do sada još nije dogodilo”.

Izuzev činjenice da je vladajuća stranka Sluga naroda predsednika Volodimira Zelenskog doživela veliki neuspeh u većim gradovima, izbore su obeležila dva manja incidenta i jedan diplomatski skandal.

Akter jednog manjeg je feministička aktivistkinja koja je, dok je Zelenski sa suprugom dolazio na glasačko mesto, „iskočila” ispred njega zadigavši suknju ispod koje nije nosila ništa. Ona je probila zaštitni kordon, istrčala pred predsednika i vikala „seksista”. Predsednika i njegovu suprugu to nije omelo da glasaju, a aktivistkinja je odmah uhapšena.

Incident s pojavom Rusa na lokalnim izborima ipak se dogodio, ali je svrstan u kategoriju nevažećih listića. Kandidat za gradsku skupštinu Černigovske oblasti Igor Polujan je objavio da je jedan glasač na izborni listić dodao rusku partiju Jedinstvena Rusija i ime Vladimira Putina. Izbori nisu održani na teritoriji Donjecke i Luganske oblasti, koje nisu pod kontrolom Kijeva.

Ovog puta, međutim, u ukrajinske izbore se umešala Mađarska, s kojom Ukrajina godinama ima problem oko Zakarpatja. Mađarska prilično agresivno sprovodi političku borbu za status Mađara u susednim državama. Diplomatski sukob između Budimpešte i Kijeva, koji datira od 2017, kad je Ukrajina usvojila zakon o obrazovanju kojim je onemogućeno obrazovanje nacionalnih manjina na maternjim jezicima – obnovljen je na ovim izborima.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova predalo je ambasadoru Mađarske protestnu notu zbog „političke agitacije mađarskih zvaničnika” za stranku koja je učestvovala na izborima u Ukrajini. U saopštenju su naveli da su mađarski zvaničnici pozivali Ukrajince koji žive u regionu na granici s Mađarskom da glasaju za Stranku Mađara, čime su prekršili izborni zakon te zemlje.

Dvojici vladinih zvaničnika, od kojih je jedan državni sekretar, zabranjen je ulazak u Ukrajinu. Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto nazvao je odluku zvaničnog Kijeva „jadnom, patetičnom i besmislenom”, rekao da je Ukrajina preduzela neprijateljske korake prema Mađarskoj i već je pozdravio očekivanu pobedu mađarskih kandidata u nekim lokalnim zajednicama iako rezultati tek treba da budu objavljeni.

Ovu odluku ukrajinske vlade Sijarto je na posredan način povezao s ukrajinskim evroatlantskim integracijama i odlukom Mađarske da blokira sve korake suseda na tom putu. Iako su i druge susedne države negodovale zbog zakona o obrazovanju, jedino je Mađarska preduzela korake kako bi on bio poništen.

Godinu dana posle uvođenja ovog zakona Ukrajina i Mađarska su međusobno proterale konzule. Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je mađarskog konzula u gradu Beregovo personom non grata i dalo mu rok od 72 sata da napusti zemlju. Beregovo je malo mesto u zapadnoj Zakarpatskoj oblasti, gde živi oko 100.000 etničkih Mađara.

Ukrajinski mediji su prethodno objavili snimak navodno načinjen skrivenom kamerom u konzulatu u Beregovu. Na njemu se vide ljudi koji, kako se čini, polažu zakletvu Mađarskoj, obećavaju da će joj biti verni građani i dobijaju mađarski pasoš. Čuje se glas osobe za koju su ukrajinski mediji naveli da je mađarski diplomata, koji govori da bi bilo bolje da se taj snimak ne pojavi u javnosti i daje instrukcije ljudima da na granici pokažu samo svoj ukrajinski pasoš.

Ukrajinski zakon ne dozvoljava dvojno državljanstvo. Kijev je optužio mađarskog premijera Viktora Orbana da je poslednjih godina podelio oko 100.000 pasoša mađarskoj manjini u Zakarpatskoj oblasti. Na sve to Budimpešta je odgovorila proterivanjem ukrajinskog konzula.

Mađari u Ukrajini su imali problema i tokom rata, kada je potencirana međuetnička netrpeljivost. Na skandaloznoj listi imena „državnih neprijatelja” na sajtu „Mirotvorac” nalaze se i imena Mađara iz Zakarpatja sa ličnim podacima, a zabeleženo je i nekoliko ubistava osoba sa ovog popisa. Na sajtu ukrajinskog parlamenta objavljena je peticija kojom se poziva na kolektivnu deportaciju građana koji imaju dvojno državljanstvo, a na zapadnoj granici Ukrajine, prema Mađarskoj, stacionirane su i dodatne vojne snage, jer se Kijev plaši otcepljenja.

Izvor: politika.rs