Da li studenti čitaju knjige koje su im potrebne?

Knjige i čitanje jesu  stvari oko kojih se vrti svaki studentski život ali ako se oduzmu udžbenici i skripte, koliko nas studenata zaista čita i pored ovoga, i koje to konkretno naslove?

 U svetu gde su lični postupci i karakter osobe presudni za nalaženje i građenje karijere, koje to knjige nam mogu pomoći i dati nam one opšte savete o životu, i da li to studenti uzimaju u obzir prilikom odlaska u biblioteku ili knjižaru?

U današnjem tekstu želim da podelim sa vama tri naslova, tri knjige, koje će nadam se moći uputiti vas u ono što po mišljenjima mnogih malo ko poznaje a i želi da zna. Tri knjige za samonapredovanje.

Sami naslovi su izabrani uz pomoć  saradnika našega portala  Mateje Simića. Njegov facebook nalog možete pogledati ovde ( https://www.facebook.com/matejasimicsimke )

Mateja je pre svega neko koga jako zanima sociologija i ljudska psiha, i koji pored svog posla u jednoj digitalnoj kompaniji ima vremena i aktivno da se bavi nekim od pitanja iz oblasti ljudskoga ponašanja i motivacije. Mnoge od njegovih preporuka i saveta Mateja deli sa studentima u jednoj grupi i tako dopire do velikog broja ljudi.

Da li verujemo u samonapredak?

Man thinking

Na pitanje da li studenti čitaju dovoljno knjiga o samonapredovanju Mateja daje jasan odgovor: Ne.

I ovde se slažem sa Matejom. Jer lakše je nerazmišljati o teškim stvarima.

Koliko sam mogao da primetim ljudi se generalno ne bave unapređivanjem svoje ličnosti, a to znači da ne čitaju knjige koje će im u tome pomoći. Uopšteno mišljenje je da su te knjige jedna obična laž, i da uspeh zavisi isključivo od spoljnih faktora i sreće.

To je generalno slučaj i sa starijima, uvreženo mišljenje je da ne treba iskakati iz kalupa, da treba pratiti utabane staze, i tako sve do smrti. Rizik se smatra negativnom pojavom, a siguran posao – cilj života.

Iako smo generalno fascinirani uspehom i uspešnim ljudima iz različitih sfera društva, malo ko od nas zaista prati neke od njihovih saveta i smernica, a ovde spadaju i preporuke za dobre knjige. I ovo je samo jedna od stvari koje Mateja smatra vrlo zanimljivom.

TRI KNJIGE ZA SAMONAPREDAK

Tri knjige za samonapredak

Books around the door

Kao što sam već pomenuo Mateja i ja smo vam ovde izdvojili tri knjige koje normalno smatramo da trebate pročititati ako to već niste, a ako jeste pročitajte ih ponovo. Možete reći da su ove knjige vrlo popularne ali smatramo da im to uopšte ne treba smanjiti vrednost i da sama činjenica da su popularne u stvari govori i o njihovom značaju i uticaju na ljude.

Svaka knjiga pokriva neku svoju specifičnu sferu „uspeha“ i svaka se drži svojih veština koje sve vrlo vešto prezentuju nama čitaocima.

1.  „Rich Dad Poor Dad“, Robert T. Kiyosaki („Bogati otac siromašni otac“)

Ovo je prva knjiga koju sam pročitao kada sam se prvi put zainteresovao za ovakvu literaturu, i na mene lično ova knjiga je imala veliki uticaj. Između ostalog i godine koje sam imao kada sam  je pročitao su doprinele tome da razumem odmah kako neke stvari funkcionišu.

Objašnjava nam zašto je važno znati s novcem, i zašto će većina nas biti u dugovima celog života, u nemogućnosti da priušti sebi ono što želi. Tople preporuke – kaže Mateja.

2.  „ How to Win Friends & Influence People”, Dale Carnegie (“Kako osvojiti prijatelje i uticati na ljude”)

Još jedan vrlo popularan naslov i velike su šanse da ste naišli na ovu knjigu negde, u knjižari ili biblioteci, ili najverovatnije kao preporuku. I postoji razlog za to.

Evo šta Mateja kaže o njoj: Ova knjiga se smatra osnovom za osobe koje žele da promene svoj život, da ga unaprede. Osim što objašnjava kako razgovarati, takodje uči i kako da povećamo šanse da dobijemo ono što želimo. Knjiga neverovatno laka za razumevanje a donosi toliko vrednih informacija.

3.  „ The Alchemist“, Paulo Coelho  („Alhemičar“)

Moram da priznam da ovu knjigu nisam pročitao iako sam svestan velike popularnosti Paula Koelja. Budite sigurni da će biti na mom spisku za čitanje a u međuvremenu pročitajte šta Mateja ima da kaže o njoj: Knjiga koja se čita za 4 sata. Zašto ova knjiga? Pa zato što će vas možda ohrabriti da opet kao dete verujete da je život čudo. Da ga trebamo živeti onako kako mi mislimo, i da uvek budemo dosledni svojim odlukama.

Ovo bi bile naše preporuke za početak. Kratko i jasno knjige koje imaju uticaj.

Nadam se da ćete baciti pogled na ove naslove i ne zaboravite da u međuvremenu ostavite svoj komentar kao i svoje mišljenje o samoj temi.   

Autori teksta: Vukašin Janković i Mateja Simić