Danci ubedljivo glasali za učešće u odbrambenoj politici EU

(Фото Бета/АП)

Kopenhagen – Ubedljiva većina Danaca, gotovo 67 odsto je na referendumu glasala za priključenje odbrambenoj politici EU – pokazuju zvanični rezultati na osnovu 97 odsto prebrojanih glasova.

Prethodno su izlazne ankete, objavljene neposredno po završetku glasanja, pokazale da se oko dve trećine Danaca izjasnilo za napuštanje 30-godišnje politike Danske da se ne priključi zajedničkoj odbrambenoj politici Evropske unije.

„Večeras je Danska poslala važan signal našim saveznicima u Evropi i NATO i (predsedniku Vladimiru) Putinu. Pokazujemo, kad Putin zauzme jednu slobodnu zemlju i preti stabilnosti Evropi, da se mi okupljamo”, rekla je danska premijerka Mete Frederiksen, prenosi Beta.

Vođe EU Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel pozdravili su danas kao istorijsko glasanje Danske o priključenju odbrani EU.

Taj referendum je najnoviji primer da jedna evropska zemlja traži bliskije vojne veze sa saveznicima kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine. Prethodno su Švedska i Finska donele istorijski važne odluka da traže prijem u NATO, što će se razmatrati na samitu Alijanse idućeg meseca.

Priključenje Danske evropskoj zajedničkoj odbrambenoj politici imalo bi relativno skroman uticaj na bezbednosnu arhitekturu Evrope, posebno u poređenju sa ulaskom Švedske i Danske u NATO.

Ali istraživačica u Danskom institutu za međunarodne studije Kristin Nilsen rekla je da su oba poteza „deo iste priče” i da bi ojačali vojnu saradnju na kontinentu u vreme ruskog napada na Ukrajinu.

Glavni efekat učestvovanja će biti da danski zvaničnici mogu da ostanu u sobi kada kolege iz EU razgovaraju o vojnim pitanjima, i da danske trupe mogu da učestvuju u evropskim vojnim operacijama.

Danska je pre tri decenije odlučila da ne učestvuje u razgovorima o bezbednosnoj politici u EU, u njenom razvoju i nabavci naoružanja. Takođe, ona do sada nije učestvovala u zajedničkim vojnim operacijama EU. Na referendumu 1993. godine, Danska je donela i odluku da ne učestvuje u evropskoj saradnji o pitanjima pravde i unutrašnjih poslova, zajedničke valute i državljanstva.

Izvor: politika.rs