Deca i mladi u karantinu: Internet kao droga

Deca i mladi su dok su škole zbog pandemije korona virusa bile zatvorene provodili mnogo više vremena u internetu i u igranju kompjuterskih igrica nego obično.

Prema podacima studije Zdravstvenog osiguranja „DAK zdravlje“ prosečno vreme na mreži dece od 10-17 godina je poraslo za 66 procenata. Vreme provedeno u igranju igrica je poraslo za čak 75 procenata.

Studija je zvanično predstavljena ove srede u Berlinu. Naučnici iz nemačkog Centra za pitanja zavisnosti dece i mladih na Univerzitetskoj klinici Hamburg-Ependorf su za potrebe studije ispitali 1.200 porodica s decom starosti 10 do 17 godina. Poređenja su napravljena sa podacima iz septembra 2019. i aprila 2020.

Poverenica za droge: “Žestok“ porast

Poverenica za droge nemačke Vlade, Daniela Ludvig označila je porast vremena koje mladi provedu u internetu kao „žestok“. Ovakav razvoj ne bi smeo „da se nastavi“, upozorila je političarka CSU. Ove brojke su poziv na buđenje kako roditeljima i nastavnicima, tako i političarima.

Neophodna je „bolja medijska kompetentnost“ kod dece i mladih. Jer, oni bi morali da znaju koliko upotrebe onlajn medija je „okay“ i kada zapravo postaje previše,  kazala je Ludvig.

Izvor: DW