Dejvid Frost: Ne plašimo se da napustimo pregovore s EU bez dogovora

Glavni britanski pregovarač za Bregzit Dejvid Frost izjavio je da se London neće plašiti da napusti pregovore s EU ako Brisel ne popusti oko ključnih pitanja.

Uoči ključne runde pregovora posle Bregzita, Frost je za list Mejl on sandej rekao da Velika Britanija želi da „povrati ovlašćenja za kontrolu svojih granica“ i dodao da je to „najvažnija stvar“.

„Nećemo praviti kompromise oko fundamentalnih pitanja imanja kontrole nad sopstvenim zakonima“, kazao je Frost.

Frost će se u utorak u Londonu sastati s pregovaračem EU za Bregzit Mišelom Barnijeom. Biće to osma runda pregovora Londona i Brisela otkako je Velika Britanija napustila Uniju 31. januara.

Politički razlaz biće praćen ekonomskim razdvajanjem 31. decembra, po okončanju 11-mesečnog tranzicionog perioda, kada Velika Britanija treba da napusti jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Dve strane pokušavaju da postignu novi sporazum o trgovini, bezbednosti i drugim pitanjima, ali rešenje nije na pomolu.

Dva pitanja koja izazivaju najviše nesuglasica su pristup evropskih brodova ribolovuu u britanskim vodama i državna pomoć industrijama.

EU je odlučna da obezbedi „ravnopravne uslove“ na tržištu kako britanske firme ne bi mogle da naruše standarde Unije koji se tiču životne sredine ili radnog mesta ni da upumpavaju javni novac u britanske industrije.

London optužuje blok 27 zemalja da postavlja zahteve koje nije nametnuo drugim državama s kojima ima sporazume o slobodnoj trgovini kao što je Kanada.

Ako dve strane ne postignu sporazum, od 1. januara će biti uvedene carine i druge prepreke.

Britanske kompanije su prošle nedelje upozorile da bi u tom slučaju moglo da dodje do zastoja saobraćaja u lukama i do „ozbiljnih poremećaja“ u snabdevanju najvažnijom robom.

Izvor: danas.rs