Dejvid Kameron konačno o Brexit-u!

Nekadašnji premijer Velike Britanije, Dejvid Kameron je u intervjuu za BBC govorio o odluci da raspiše referendum, o ostanku u Evropskoj uniji ili Brexit-u. Osvrnuo se na 2016. godinu i trenutke u kome je bio premijer Britanije, kao i o odlukama koje su dovele do zamršenosti između EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

-Žao mi je zbog nekih stvari koje su se desile i žalim zbog nekih odluka i izbora koje sam napravio, ali ne žalim ideju da se referendum održi zajedno sa pregovorima kako bi se rešilo ono što ja vidim kao generalne poteškoće koje je Velika Britanija iskusila u Evropi. Duboko mi je žao zbog činjenice da ono što sam pokušao nije uspelo, rekao je Kameron.

-Da li se takođe kajete?

– Mogu reći da mi je žao zbog onoga što se desilo i postoje stvari koje bi čovek ispravio kada bi mogao ponovo da se vrati nazad u vreme. Ali na kraju zemlja je glasala i zemlja je glasala da izađe. Sad, to se možda Vama ne sviđa ili meni se ne sviđa, sigurno postoji puno ljudi koji gleda ovo i misli da je to bila loša odluka, ali ovo je ipak demokratija. Odlučili smo da održimo referendum, glasalili smo za izbore one stranke koja je želela referendum. Izglasali smo 9 od 10 MPs-ova (članova parlamenta) za referendum, održali smo sam referendum i to je izbor koji smo odabrali. To je budućnost za Veliku Britaniju i to je nešto što može i što treba da se ispuni i sprovede u delo, zaključio je Dejvid Kameron.

BBC-Restart magazin/ preveo Vukašin Janković