Deklaracija o strateškom partnerstvu kao kruna srpsko-grčkih odnosa

Tokom zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Atini biće potpisana Zajednička deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za RTS da će Deklaracija na neki način predstavljati krunu srpsko-grčkih odnosa koji su “tradicinalno prijateljski i bratski”.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da sve aktivnosti na relaciji Beograd-Atina proteklih godina pokazuju da je nivo bilateralnih odnosa visok.

Šef srpske diplomatije podseća da Deklaracija o strateškom partnerstvu predstavlja najviši nivo političkih odnosa između dve zemlje.

“Mi imamo sa Grčkom izuzetno dobre političke odnose, treba da unapredimo ekonomske odnose, treba da napravimo dogovore koji će omogućiti da to prijateljstvo između naša dva naroda rezultira i visokim stepenom saradnje u svim oblastima”, ukazuje Dačić.

Dačić ističe da je za Srbiju izuzetno važan stav Grčke o Kosovu i napominje da su i predsednik Prokopis Pavlopulos i premijer Kirijakos Micotakis potvrdili da se taj stav neće menjati.

“Formiraćemo i trilateralu sa Kiprom, što će još više osnažiti naše stavove, zato što Kipar tradicionalno ima veoma čvrste stavove protiv jedostranih akata vezanih za teritorijalni integritet”, najavljuje šef srpske diplomatije.

Jedna od važnih tema tokom razgovora sa grčkim zvaničnicima biće i migrantska kriza. Dačić kaže da je to problem EU koji se “preliva i na naša pleća”.

“EU nema jedinstven pristup svemu tome, i onda su zemlje koje su najviše izložene u najvećoj opasnosti. Ne postoji ni solidarnost, ne postoji zajednička politika kako će se odnositi prema tome, tako da je to potencijalno veliki problem. To je tema koja prevazilazi naše bilateralne okvire”, ukazuje Dačić.

U sredu će u Atini biti održana treća sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, kojoj će predsedavati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Pored Zajedničke deklaracije o uspostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Grčke biće potpisan i niz sporazuma značajnih za saradnju dve zemlje.

Izvor: RTS.rs