Delegacije stigle, očekuje se početak pregovora

Obe delegacije, i ruska i ukrajinska, stigle su na dogovorenu lokaciju u Belorusiji na pregovore o postizanju primirja.

Ruska delegacija prva je stigla na mirovne pregovore, izjavio je šef delegacije i pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski. On je za Sputnjik rekao da će pregovori početi u 12 sati, odnosno u 10 po srednjeevropskom vremenu i da će, najverovatnije, trajati tokom celog dana. Istakao je i da je Rusija zainteresovana da postigne sporazum sa ukrajinskom delegacijom što je pre moguće.

Kako navodi agencija UNIAN, u delegaciji Ukrajine su lider partije Sluga naroda David Arahamija, ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov, savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak, šef delegacije Ukrajine u Trilateralnoj kontakt grupi Andrej Kostin, narodni poslanik Rustem Umerov i zamenik ministra spoljnih poslova Nikolaj Točicki, prenosi Tanjug.

Ističe se da će ključna tema pregovora biti momentalni prekid vatre i povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine. Sastanak dve delegacije održava se u blizini reke Pripjat na ukrajinsko-beloruskoj granici. Agencija RIA Novosti javlja da je ukrajinska delegacija stigla helikopterima.

Belorusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je, ranije tokom jutra, fotografiju mesta održavanja današnjih pregovora Rusije i Ukrajine.

Izvor: politika.rs