Demokrate objavile dve optužbe za opoziv Trampa

Demokrate u Kongresu SAD danas su objavile dve optužbe u proceduri opoziva američkog predsednika Donalda Trampa – zloupotrebu vlasti i opstrukciju rada Kongresa.

Ukoliko ove optužbe budu usvojene na plenarnoj sednici koja će verovatno biti održana iduće nedelje, Donald Tramp će postati treći predsednik u istoriji koga je optužio u procesu opoziva američki Kongres.

On verovatno i posle tog izglasavanja u Predstavničkom domu neće biti opozvan pošto je gornji dom američkog Kongresa, Senat, zadužen za sudjenje, pod kontrolom republikanaca koji ga u velikoj meri podržavaju.

“Danas u ime Ustava i naše zemlje Pravosudni odbor Predstavničkog doma uvodi dve tačke optužnice protiv predsednika SAD Donalda Trampa za velike zločine i prestupe”, rekao je šef tog odbora Džeri Nedler, navodeći optužbe o zloupotrebi vlasti i opstrukciji rada Kongresa.

“On ugrožava demokratiju, ugrožava našu nacionalnu bezbednost. Naši predstojeći izbori su ugroženi.. zato moramo da delujemo sada”, rekao je Nedler. Predsednik odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif koji je više od dva meseca vodio istragu o ukrajinskom slučaju rekao je da su danas tu zato što predsednikova zloupotreba vlasti ne ostavlja nikakvu drugu alternativu.

Donald Tramp je ponovio da ništa nezakonito nije radio i osudio “maskaradu” koju prave demokrate jer su prema njemu nesposobni da ga pobede na izborima. Tramp je uoči objave optužbi napisao u Tviter poruci da bi opoziv predsednika sa učinkom kakav on ima bilo “jednostavna politička ludost”.

Danas objavljene optužbe proizilaze iz Trampovog pritiska na Ukrajinu da sprovedu istrage u vezi njegovih političkih rivala dok je on uskraćivao pomoć zemlje.

Demokrate u donjem domu američkog kongresa su 24. septembra pokrenule proceduru opoziva Trampa osumnjičenog za zloupotrebu vlasti zbog traženja od Ukrajine da istraži demokratu Džoa Bajdena, njegovog potencijalnog suparnika na predsedničkim izborima 2020.

Izvor: Beta/N1