Demonstranti upali u studio Radio-televizije Slovenije

Grupa antivakserskih demonstranata upala je prošle noći u studio slovenačke državne radio-televizije, odakle ih je izbacila policija.

Incident se dogodio nakon četiri meseca protestovanja protiv mera suzbijanja Kovida-19 i vakcinacije, ispred sedišta RTV Slovenije, tokom kojih su maltretirali zaposlene javnog servisa i tražili da im se dozvoli da na televiziji iznesu svoje stavove, navodi novinska agencija STA.

Prema podacima agencije STA, radi se o članovima pokreta Svesni stanovnici Slovenije, koji predvodi Ladislav Troh, bivši vojni oficir i učesnik rata iz 1991. godine.

„Ovo je neprihvatljiv napad na medije, novinarstvo i demokratiju”, rekla je Manica Janežić Ambrožić, urednica informativnog programa RTVS a preneo Tanjug.

Andrej Grah Vatmug, generalni direktor RTVS rekao je da je ovo težak napad na tu medijsku kuću, koja se mesecima trudila da reši problem sa demonstrantima, ali da su oni imali pravo na okupljanje, s obzirom da je deo ispred zgrade RTVS javno vlasništvo.

Vatmug je rekao da će pojačati mere sigurnosti oko zgrade i da se nada da će nadležni organi ozbiljnije uzeti u obzir ovaj incident.

Incident, koji je okončan tako što je policija iz zgrade RTVS izbacila oko 20 demonstranata bez maski, osudili su Slovenačko udruženje novinara i Novinarski sindikat.

U osudi se ističe da je to samo vrh ledenog brega kampanje protiv javnih medija i njihovih novinara.

Izvor: politika.rs