Deset najgorih saveta za negu kože i kose

Nije lako u moru saveta za epotu s kojima smo svaki dan bombardovani znati koje treba slušati, a na koje samo odmahnuti rukom. Pročitali ste da je preporučljivo umasirati sirovo jaje u kosu i dobili katastrofalne rezultate? Neko vam je rekao da ispucale vrhove možete eliminisati skupim uljima, a izgleda da ništa osim šišanja ne deluje?

Magazin Elle izdvojio je deset najvećih beauty mitova i objasnio zašto ne deluju. 

Mit: Piling treba raditi svaki dan. Zašto ne: U ratu protiv mrtvih ćelija kože piling je zaista moćno oružje, ali ne ako se koristi na svakodnevnoj bazi jer takvim tempom može prouzrokovati iritaciju kože pre nego što se gornji sloj oporavi i sprečiti lučenje prirodnih masnoća. Piling treba nanositi redovno, 2-3 puta nedeljno u zavisnosti od osetljivosti vaše kože.

Mit: Svakodnevno nanošenje šminke je jako štetno. Zašto ne: Ako se na pravilan način brinemo o svojoj koži, bez preskakanja koraka u planiranoj beauty rutini, pod uslovom da uvek, ali UVEK skinemo šminku pre spavanja, i da redovno čistimo četkice i sunđere za nanošenje šminke, sa svakodnevnim šminkanjem je sve u redu.

Mit: Lak za kosu možete koristiti za fiksiranje šminke. Zašto ne: Lak za kosu s razlogom se zove lak za kosu, i iako može biti vrlo delotvoran na vašoj kosi, nipošto ga nemojte prskati na kožu jer obiluje štetnim sastojcima koji će vašu kožu isušiti i postarati, a ostaviće i neprijatni ‘lepljivi’ osećaj.

Mit: Što je veći faktor protiv štetnih sunčevih zraka, to je bolja zaštita. Zašto ne: Zaštitni faktor odnosi se na zaštitu od UV B radijacije, koja je glavni uzrok bolesti kože i opekotina, ali treba uzeti u obzir i zaštitu od UV A radijacije koja izaziva ubrzano starenje kože. Pri kupovini zaštitne kreme svakako proverite da deluje protiv obe vrste zračenja. S nanošenjem visokog faktora ljudi se često opuste i provode previše vremena na direktnom suncu i preskaču ponovno nanošenje kreme, što deluje potpuno kontraproduktivno jer im UVA zraci jako naštete.

Mit: Bazna preplanulost sprečiće opekline. Zašto ne: Dermatolozi uopšte ne uspevaju da objasne otkud ova ideja, ali zapamtite jednom i zauvek, jedino što će sprečiti opekotine je nanošenje kvalitetne kreme nekoliko puta dnevno.

Mit: Redovno šišanje podstaći će brži rast kose. Zašto ne: Redovno šišanje ispucalih vrhova nesumnjivo će poboljšati zdravlje vaše kose, ali neće imati nikakav uticaj na brzinu rasta kose, s obzirom da to regulišu folikule na temenu.

Mit: Pasta za zube je instant lek za bubuljice. Zašto ne: I dok će pasta za zube uspešno isušiti bubuljice, postoji niz štetnih sastojaka koji deluju protiv bakterija u ustima, ali ne i protiv onih na koži, naprotiv, nanošenje paste za zube na kožu lica može izazvati dermatitis i druge kožne probleme, uključujući upravo bubuljice.

Mit: Često menjanje proizvoda za njegu kože je poželjno. Zašto ne: Koža voli konzistentnost i ako dobro reaguje na beauty rutinu kojoj je izlažete, nema potrebe da išta menjate.

Mit: Ako imate masnu kosu nemojte nanositi regenerator. Zašto ne: Regenerator nema nikakve dokazane direktne veze s masnoćom kose, sve dok ga korisite na pravilan način. Nemojte ga nanositi na teme, već isključivo na vrhove.

Izvor: Vijesti.me