Deset objašnjenja koja nikome ne dugujete

Odluke i izbori koje donosimo oblikuju nas i naše živote. U neke od njih treba da budemo potpuno sigurni, a jednako je važno da postanemo svesni da zbog svojih odluka i izbora nikome ne treba da se pravdamo, niti da bilo šta objašnjavamo. Objašnjenja koja nikome ne dugujete, kao piše zadovoljna.hr,  uključuju ona o…

1. …ljubavnoj vezi

Privatnost vašeg ljubavnog života ne tiče se nikoga drugoga osim vas i vašeg partnera. Takođe, nema potrebe ni za objašnjavanjem zašto ste solo, ako to ne želite. Ta je odluka isključivo na vama. Kada su vaše životne odluke i izbori u pitanju, ne biste smeli osjećati potrebu da ih opravdavate i objašnjavate drugim osobama.

2. …verskim i političkim uverenjima

Verska i politička uverenja deo su identiteta svake osobe. Vi ste ti koji odlučuju šta tačno i koliko toga želite da podelite s drugima. Jedino je važno da se osećate ugodno čineći to i da ne osećate obavezu da se pravdate zbog svojih izbora.

3. …pozitivnom načinu ponašanja

Niko ne bi smio da vas osuđuje zbog vašeg ponašanja, naročito ako je ono vrlo pozitivno. Ako se netko drugi stalno žali, nemojte se spustiti na taj nivo i uzvratiti ispraznim žaljenjem. Budite ponosni na svoju pozitivnost i vedrinu.

4. …neizvinjavanju i neslaganju

Ako vam nije žao, nemojte se onda ni izvinjavati. To ionako ne bi bilo iskreno, a druga osoba stvoriće lažan utisak o vama i o vašim namerama. Takođe, ako se ne slažete s nečijim mišljenjem, u redu je to i pokazati. Važno je samo da budete korektni.

5. …životnim ciljevima

Bilo da se radi o onome što želite da postignete u privatnom ili profesionalnom životu, nikome ne dugujete objašnjenja o svojim ciljevima i snovima. Ti su ciljevi ono što vas podstiče da idete napred i nemojte dopustiti da vam iko stane na put.

6. … izgledu

Promenite boju kose, tetovirajte se, našminkajte se ili pak nemojte, stvorite sopstveni jedinstveni stil. To kako izgledate tiče se samo vas i jedino je važno da se osećateprijatno u svojoj koži. Upravo tada  ćete još više ceniti sami sebe.

7. …mestu stanovanja

Gde živite i s kim živite nisu pitanja na koja morate odgovoriti ako ne želite.

8. … karijeri

Jeste li zadovoljni poslom i smjerom u kojem vaša karijera ide ili niste? Jedina osoba kojoj na ovo treba da odgovorite jeste vi sami. Nemojte dopustiti da neko drugi određuje vaše poslovne poteze i smer karijere.

9. …finansijskoj situaciji

Uvid u situaciju na bankovnom računu imate samo vi. Zato nikome ne dugujete objašnjenja. Na vama je odluka želite li ili ne da sa drugima komentarišete svoju finansijsku situaciju.

10. …načinu podizanja dece

Roditelji ne koriste identične tehnike prilikom odgajanja djece. Naravno, neke odluke biće vrlo slične ili iste, ali svaki roditelj je i sam drugačije odgajan ili  možda dolazi iz druge kulture ili generacije. To isto tako utiče na njegov pristup podizanju dece, koji on ne mora pojašnjavati drugima.

Izvor: Vijesti.me