Devizne rezerve BiH porasle u aprilu za 700 miliona KM

Nakon pada u prva tri meseca ove godine, bruto devizne rezerve Bosne i Hercegovine zabeležile su rast u aprilu, podaci Centralne banke BiH.

Rastu deviznih rezervi najviše je doprinela najveća stavka, investicije u vrednosne papire, gde je saldo povećan za 614 miliona KM na 9,13 milijardi KM. Inače, investicije u vrednosne papire čine 70,6 posto iznosa ukupnih deviznih rezervi BiH.

Centralna banka, kako se navodi u njim izveštajima, investira u državne vladine obveznice evrozone s visokim stepenom likvidnosti kreditnog rejtinga od AAA do BBB. Portfelj se sastoji od kratkoročnih i dugoročnih obveznica vlada s fiksnom kamatnom stopom.

Manji rast deviznih rezervi registrovan je i u depozitima kod nerezidentnih banaka koji su u aprilu iznosili 3,44 milijarde KM, kao i kod zlata kojem cena na svetskom tržištu raste kao sigurne investicije u vreme krize. Vrednost monetarnog zlata bila je u aprilu 288 miliona KM, nakon 267,5 miliona KM u martu.

Određeni manji pad imala je strana vlauta u trezoru CBBiH i zaustavila se na iznosu od 127,6 miliona KM. Zanemarivo mali deo portfelja deviznih rezervi je u formi specijalnih prava vučenja kod MMF-a, što je obveza zemlje po osnovu članstva u ovoj međunarodnoj finansijskoj instituciji.

Izvor: rtvbn/Faktor