Diplomatski skandal u Grčkoj: Atina proteruje ambasadora Libije

Grčki zvaničnici saopštili su da će proterati ambasadora Libije u toj zemlji kao odgovor na sporazum koji su 27. novembra potpisale Turska i Libija, a koji se odnosi na morske granice nedaleko od Krita. Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas rekao je da libijski ambasador ima 72 sata da napusti zemlju, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Dendijas je tursko-libijski sporazum nazvao “kršenjem međunarodnog prava mora i suverenih prava Grčke”. Grčka se odlučila na taj potez kao odgovor na sporazum koji su 27. novembra potpisale Turska i Libija, a odnosi se na eksploataciju energenata na Mediteranu, kojim se određuje pomorska granica dve zemlje blizu grčkog ostrva Krita.

Turska je osudila odluku vlasti u Atini. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu ocenio je da proterivanje ambasadora zbog sporazuma nije zrelo ponašanje u diplomatiji.

“To je nečuveno”, dodao je Čavušoglu.

Libijski ministar inostranih poslova Muhamed Sijala poručio je da je potez Grčke “neprihvatljiv”. Sporazum Turske i Libije izazvao je oštre reakcije Sjedinjenih Država, Rusije, EU, Izraela i Egipta.

Kairo je sporazum nazvao “ilegalnim”. Mediji navode da na ovaj način Turci žele da zarobe egejska ostrva istočno od 25. meridijana u turskom kontinentalnom pojasu. To bi zapravo značilo da ostrva Lemnos, Lezbos, Hios, Samos, Ikarija, Mikonos, Naksos, Paros i Santorini, nemaju nikakvu nadležnost nad morskim zonama izvan šest nautičkih milja od svojih obala, objašnjava RTS.

Izvor: RTS/N1