Direktor BN televizije Vlado Trišić za BUKU: Straha od Milorada Dodika nema, na njegove napade smo navikli

Gospodine Trišiću, neposredan povod za ovaj razgovor, poslednji je napad Milorada Dodika na vašu televiziju. Gotovo celi mandat u vlasti Milorada Dodika, karakterišu napadi na vas lično i novinare vaše televizije. Kako se nosite sa tim napadima, da li mislite da ima razloga za strah ? 

Straha nema jer smo na to navikli. Napadi na nas traju više od 10 godina samo iz jednog razloga jer nismo prihvatili da odgovaramo na pozive iz kabineta Milorada Dodika i njihov stalni pokušaj da uredjuju naš program. Kada su shvatili da u toj nameri nemogu uspeti, Milorad Dodik me je pozvao i zapretio, a na moju konstataciju da takav način komunikacije i pritiska nema smisla osuo je paljbu na mene psujuci mi majku i govoreci da ima vremena za osvetu.

Optuženi ste direktno da ste instruisani, da ste deo udruženog poduhvata protiv Repubike Srpske u najnovijem napadu Milorada Dodika na vaš medij? Jeste li, deo takvog poduhvata ?


Naravno da nismo deo nikakvog zločinačkog podhvata, to svako razuman može da vidi. BN TV nije po volji režima, a svako ko nije po njihov volji dobija razne kvalifikacije koje uglavnom idu u smeru otrcanih fraza, strani plaćenik, domaći izdajnik itd. Njihove pretnje i pritisci su nešto na što smo navikli i što nas ne iznenadjuje.Trpili smo njihove brojne pritiske preko poreske uprave, ignorisanja da gostuju u našim emisijama, pokusaje da nas kupe, čak su i neke poznate ljude, a medju njima i jednu od perjanica u vodjenju TV Dnevnika RTRS-a slali da pita koju cenu trazimo i da li smo za prodaju, sto smo naravno odbili.

Napadi na BN su sve intenzivniji, najmoćniji političar Republike Srpske Milorad Dodik je sve bahatiji i sve manje bira reči, poručio je i da se Srbi trebaju obračunati sa vama zbog načina kako izveštavate. Da li je nakon ovakvog poziva na linč moguće sigurno raditi svoj posao? Kako planirate da se se nosite sa ovom situacijom, smatrate li da postoje prepreke za vaš rad i kako ćete ga nastaviti ? 


Nemamo nameru stati u obavljanju svog posla. BN TV trenutno u kablu pokriva veći deo Republike Srpske, a preostali deo zemsmaljskog emitovanja koji čini 20% teritorije Republike Srpske gdje smo isključeni, biće predmet brojnih tuzbi koje čemo ovih dana pokrenuti pred pravosudjem i institucijama BiH. Ključno pitanje će biti i kako je RTRS u MUX A uključio ATV komercijanlnu TV stanicu a neće da uključi drugu u ovom slučaju BN TV? Na osnovu kojih kriterijuma, javnog poziva ili bilo kog nadmetanja je uključen ATV, u pravnom smislu nikom nije poznato, dok iz političkog ugla svima  je to odavno jasno.

Napadnuta novinarka BN, Slađana Jašarević, je u izjavi za naš magazin rekla, citiram, “Dosta kolega mi je privatno dalo podršku, ali javno iz RS ni jedan medij mi nije dao podršku. Ovde postoji strah, čisti interes i ono ne bih ja da se mešam” Izostanak solidarnosti među kolegama je već postao tradicionalan. Zašto je to tako ?


Nažalost, solidarnosti medju kolegama odavno nema jer je politika režima u proteklih 15 godina zarazila celo društvo tako da ni novinari nisu zaobidjeni. Kontaminacija je uzela ogromne razmere tako da nije ni bilo za očekivati da će oni koji služe režimu stati u odbranu bilo koga ko nije dio tog sistema. Zašto je to tako treba da se upita celo društvo jer je proces dekokontaminacije duzi od same kontaminacije i za to će nam trebati mnogo vremena.

Izvor: BUKA