Direktor Folksvagena upozorio: Ne smemo da završimo kao Nokija

Folksvagen je tokom kovid-19 pandemije postigao veoma dobre poslovne rezultate, ali ipak njihov direktor, Herbert Dies, misli da kompanija ulazi u vrlo izazovna vremena u kojima mora transformisati ključne kompetencije kao temelj biznisa iz industrijskih prema softverskim. Dies je svestan da će Folksvagen izbaciti niz novih e-modela, ali zaostaju za Teslom. Ključni izazov je kako u ogromnim proizvodnim kapacitetima iznova osmisliti koncept automobila koji bi trebalo da postane softversko rešenje na točkovima.

Herbert Dies koji vodi vojsku od 635 hiljada zaposlenih uveren je kako sve kompanije koje u proizvodnji automobila potcene tehnološke promene mogu završiti kao što je završila Nokija, nekada dominantni proizvođač mobilnih telefona.

„Nokija je verovatno dobar primer kako se promena može dogoditi, a ako nisi dovoljno brz nećeš preživeti”, poručuje Dies.

Inače Dies procenjuje kako je kompanija sada bolje pripremljena za izazove pandemije nego u prvom talasu. Sami, primera radi, dnevno mogu uraditi dve hiljade testiranja, tako da veruje kako unutar kompanije imaju dobru epidemiološku kontrolu.

Komentarišući američke predsedničke izbore Dies je rekao kako bi pobeda demokratskog kandidata Džoa Bajdena bila više u skladu sa svetskom strategijom Folksvagena kojoj je cilj da se bori protiv klimatskih promena i da se fokusira na e-proizvodnju. No, isto tako je naglasio kako su sa administracijom Donalda Trampa proteklih godina uspostavili odnos međusobnog poverenja.

Dies je uveren kako će klimatske promene dugoročno biti dosta veći izazov od koronavirusa.

Trenutno Folksvagen povećava kapacitete baterija i prilagođava cele kompanije proizvodnji električnih vozila. Poseban proces je trening ljudi za proizvodnju e-vozila.

„Automobil sve više postaje softverska naprava koja skuplja ogroman broj podataka i uz pomoć veštačke inteligencije stvara znanje o vozaču, uslovima na putu i sigurnosti i unapređuje način kako se naprava ponaša na putu”, objasnio je Dies i poručio da kompanija treba da napravi sopstveni operativni sistem.

Izvor: politika.rs