Djoković: Težak poraz, ali moram da budem zadovoljan godinom

Najbolji teniser sveta Novak Djoković rekao je da je u finalu Otvorenog prvenstva SAD bio ispod svog nivoa, da je Danil Medvedev zaslužio trofej i istakao da i pored poraza mora da bude zadovoljan ovom godinom.

“Mnogo je različitih emocija. Ono što sam rekao na ceremoniji, zaista tako mislim. Deo mene je, naravno, tužan. Teško je progutati ovaj poraz, s obzirom šta je sve bilo u igri. Ali s druge strane, ovde u Njujorku sam osetio nešto što nikada u životu nisam osetio”, rekao je Djoković na konferenciji za novinare posle finala.

Djoković nije uspeo sinoć da osvoji titulu na Ju Es Openu, pošto je u finalu izgubio od drugog tenisera sveta, Rusa Danila Medvedeva posle tri seta, 4:6, 4:6, 4:6.

Srpski teniser je naveo da je publika u Njujorku učinila da se oseća posebno.

“Prijatno su me iznenadili. Nisam ništa očekivao, ali količina podrške, energije i ljubavi koju sam dobio od publike je nešto što ću zauvek pamtiti. To je razlog šato sam pred kraj zaplakao. Emocije, energija je bila tako jaka. Jaka kao osvajanje 21. grend slema. Iskreno, tako sam se osećao. Veoma, veoma posebno. Da, bilo je divno”, naveo je Djoković.

On je rekao da je Medvedev, koji je osvojio svoj prvi grend slem, izašao veoma odlučno na teren.

“Osećalo se u svakom udarcu da je bio na najvišem nivou. Znao je šta treba taktički da uradi, savršeno je to izveo. S druge strane, ja sam bio ispod svog nivoa igre. Noge me nisu slušale. Pokušavao sam, dao sve što sam mogao. Napravio sam mnogo neiznudjenih grešaka, gotovo da nisam imao servis”, rekao je Djoković.

“Ako igrate protiv nekoga poput Medvedeva, koji pogadja tako dobro, asove, ima mnogo lakih poena na prvi servis, stalno osećate pritisak na svom servisu, Da budem iskren, bio sam ispod svega u igri. Dakle, jedan od onih loših dana, nažalost”, dodao je on.

Novinari su ga podsetili da je posle finala Rolan Garosa protiv Stefanosa Cicipasa rekao da je posle 0:2 osećao da sa jednim brejkom može doći do meča i upitali da li je sada imao takav osećaj.

“Bilo je drugačije jer moj osećaj na terenu nije bio tako dobar kao onaj u Parizu. Bio sam spor. Početak drugog seta je bio prekretnica. Nekoliko brejk lopti, bilo je i 0:40, jedan udarac… Bio sam blizu. Ko zna kakva bi bila putanja meča da sam rano došao do brejka u drugom setu. Uz podršku publike možda bih se osećao drugačije”, rekao je Djoković.

On je ponovio da je Medvedev bio sjajan i čestitao mu na mentalitetu, pristupu, igri.

“Apsolutno je bio bolji igrač i zaslužio je da pobedi, bez sumnje. Naravno da sam razočaran igrom u celini, mogao sam i morao bolje, Ali ovo je sport. Neki put pobediš, neki put izgubiš. Težak je poraz, veoma težak. Ali, u isto vreme sam srećan zbog njega jer je zaista dobar momak i zaslužuje to. Zaista”, rekao je Djoković.

Upitan da li su ga prethodni mečevi iscrpeli, da li je to imalo uticaja na finale, Djoković je rekao da je to moguće.

“Imao sam više sati na terenu od Danila. Ali, ovo je bio veoma i emotivno veoma zahtevan period za mene, u poslednjih pet-šest meseci. Grend slemovi, Olimpijske igre, igranje kod kuće u Beogradu. Sve se skupilo. Nažalost, nisam napravio taj završni korak, ali kada se podvuče crta, moram da budem zadovoljan godinom. Tri slema i finale”, rekao je on.

Djoković je rekao da je poslednjih godina bio jasan po pitanju svojih ciljeva a to je da želi da igra svoj najbolji tenis na grend slemovima.

“Uspevam u tome. Ostao sam bez jedne titule, ali moram da budem ponosan sa svim što smo tim i ja postigli. U tenisu se brzo učimo da okrenemo novu stranicu. Uskoro će biti još izazova. Naučio sam kako da prevazidjem ovakve poraze, one koje bole najviše”, rekao je Djoković.

“Pokušaću da izvučem pouke iz toga, da budem jači, da nastavim. I dalje volim ovaj sport i osećam se dobro na terenu, Sve dok je postoji motivacija i taj osećaj, nastaviću”, dodao je srpski teniser.

Na pitanje šta je osetio posle finala, Djoković je rekao olakšanje.

“Bio sam srećan što je gotovo zbog svega što je prethodilo turniru i svega mentalnog, emotivnog sa čim sam morao da se nosim kroz takmičenje poslednjih nekoliko nedelja, bilo je previše. Bilo mi je drago što se trka konačno završila. Istovremeno sam tužan, razočaran, ali i zahvalan publici na tom posebnom momentu koji su mi stvorili na terenu”, zaključio je on.

Izvor: beta.rs