Dodela Zlatnog globusa, Sem Mendez odneo 2 nagrade

Film reditelja Sema Mendesa “1917” je u kategoriji najbolje drame pobedio favorite “Irca” i “Bračne priče”, dok je nostalgični “Bilo jednom u Holivudu” osvojio nagradu kao najbolja komedija uz još dve velike nagrade – Zlatni globus za najbolji scenario, koji je pripao Kventinu Tarantinu i Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca, koji je završio u rukama Breda Pita.

Veliki gubitnik večeri ispao je “Irac” Martina Skorsezea, koji je imao pet nominacija a na kraju nije osvojio ni jedan Zlatni globus.

Najbolja glumica u kategoriji drame je Rene Zelveger koja je glummila Džudi Garland u istoimenom filmu, dok je Hoakinu Feniksu otišla nagrada za najboljeg glumca za ulogu Džokera.

U kategoriji komedije ili mjuzikla najboljom glumicom je proglašena Awkwafina (The Farewell), dok je Taron Egerton (Rocketman) slavio u kategoriji najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu.

Britanski reditelj Sem Mendes osvojio je Zlatni globus kao najbolji reditelj.

Najboljom televizijskom kratkom serijom ili filmom proglašena je BBC-ijeva serija o nuklearnoj katastrofi “Černobil”.

Nagrada za životno delo pripala je dobitniku dva Oskara i četiri Zlatna globusa Tomu Hanksu za velika dostignuća u filmskom svetu u kojemu je poznat i kao filmski producent, a ne samo kao glumac.

Svečanost dodele je rekordni peti put vodio britanski komičar Riki Džervejs. 

Izvor: N1