Dodeljene nagrade ‘Despot Stefan Lazarević’ za 2021. godinu, povodom Dana grada Beograda

Skupština grada Beograda dodelila je danas nagradu “Despot Stefan Lazarević” za 2021. godinu u 18 oblasti, a nagrada za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada dodeljena je teniseru Novaku Djokoviću.

“Ono što je veće od titula i nagrada Novaka Djokovića, ono što ga odredjuje kao čoveka jeste ono što on nosi u sebi kao ličnost, njegova dostojanstvenost, istrajnost i dostojnost i nesebičnost. Njegovo dobročinstvo i humanitarne akcije govore više od reči, a jaka volja i čistota duha više od dela”, rekla je predsednica komisije koja je odlučivala o ovoj nagradi Jasmina Trumbetaš Petrović.

Ona je na svečanosti proglašenja dobitnika nagrade istakla, da nije samo materijalna pomoć koju je davao učinila da se Novak Djoković izdvoji kao veliki dobročinitelj, već i njegova “nesebičnost i odlučnost da prikaže Beograd i Srbiju kao zemlju časnih, vrednih i poštenih ljudi”.

Nagradu za književnost i prevodilaštvo dobio je Vladimir D. Janković za prevod Tolkinove knjige “Beren i Lutijena”, za pozorišno stvaralaštvo glumica Nada Šargin za ulogu Nore u predstavi “Nora-lutkina kuća”, a za muzičko-scensko stvaralaštvo nagrada je pripala Maji Smiljanić Radić.

Za likovno i radio-televizijsko stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije nagrada je pripala Aleksandru Cvetkoviću za samostalnu izložbu “Alegorije na grčke mitove”, koja je bila realizovana u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Radoš Ljušić dobio je nagradu za društvene i humanističke nauke za delo “Knez Miloš državotvorni vladar”, a za prirodne i tehničke nauke nagrada je pripala Draganu Milićevu.

Nagarada za pronalazak “Sistem i postupak za dešifrovanje i transponovanje vizuelne u muzičku kompoziciju iz umetničke slike”, koja doprinosi tehnološkom unapredjenju, a posebno koristi slepim osobama, dodeljena je Aleksandru Markoviću.

Za oblast medicine dodeljene su dve nagrade. Jedna je pripala grupi lekara za delo “Radiologija”, dok je druga pripala direktorki Kovid bolnice u Batajnici Tatjani Adžić Vukičević za rad ili rezultate izuzetne vrednosti u razvoju i unapredjenju medicine u 2021. godini.

Komisija je istakla da je ova nagrada potvrda uspeha medicinskog osoblja, ali i stimulacija da i drugi slede njihov primer.

Za arhitekturu i urbanizam nagrada je pripala Vladimiru Lojanici za poslovni objekat kampus multinacionalne NCR, a za poljoprivredu nagrada je i ove godine pripala gazdinstvu Mihalja Pavela-Davida iz Boljevca.

Nagrada za novinarstvo pripala je Nenadu Kamidžorcu, koji je prema rečima komisije, uspeo da u radijskom okruženju sačuva i održi vrednosti narodne izvorne muzike.

Zlatko Grušanović dobitnik je nagrade za obrazovanje, a specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji dogadjaja od značaja za grad Beograd, pripalo je Mihailu Jovanoviću, koji je dao doprinos u organizaciji i realizaciji vakcinacije stanovništva u Beogradu tokom pandemije korona virusa.

Nagrada za sport pripala je taekvondistkinji Milici Mandić, koja je osvojila zlatnu medalju na Letnjim Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine.

Nagrada za zaštitu životne sredine pripala je 21. osobi koje su učestvovale u radovima na revitalizaciji jezera Rakina bara, kojima je oživljeno zapušteno, gotovo isušeno jedino prirodno jezero na teritoriji Beograda.

Dobitnik nagrade u oblasti stvaralaštva mladih je učenik Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” Nikola Teomirović, za uredjaj “Ekološka antivarozna košnica”.

Nagrada za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti nije dodeljena, kao ni za herojsko delo i filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo jer u ovoj oblasti nije bilo kandidovanih pojedinaca ili nisu ispunjavali kriterijume.

Na ovoj ceremoniji, dodeljena je i nagrada “Svetislav Stojanović” za 2021. godinu.

U pojedinačnoj konkurenciji, dobitnik nagrade je Darko Cvetić iz Vatrogasno-spasilačkog bataljona Voždovac, koji je u intervenciji spasavanja teško povredjenog maloletnog lica pokazao požrtvovanost, hrabrost i profesionalnost.

Vatrogasno-spasilačka brigada Beograda dobila je takodje ovu nagradu za rezultate ostvarene u oblasti zaštite od požara, spasavanja lica i imovine ugrožene požarom, eksplozijama, akcidentima sa opasnim materijama, elementarnim i drugim nepogodama.

Nagrada grada Beograda ove godine je dodeljena 19. put, a od prošle godine nagrada nosi naziv “Despot Stefan Lazarević”.

Dani Beograda biće održani od 16. do 19. aprila uz niz koncerata, dogadjaja i manifestacija, a svoja vrata otvoriće i neke ustanove kulture.

Izvor: beta.rs