Dodik: BiH ide u propast

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocenio je da BiH nema budućnost i da ide u propast.

On je rekao da je nezabeleženo u svetu da jedna zemlja godinu dana nakon izbora nema formiranu vlast.

Prema njegovim rečima, BiH ovakva kakva je, nije trebalo ni da postoji, jer bi razvoj zasebnih zajednica i država – Republike Srpske, Herceg-Bosne i Bosne, bio uspešniji i imali bi daleko više napretka, prenosi Srpskainfo.

“Treba da se omogući Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno da odlučuje o svom statusu, a Bošnjaci bi mogli da se organizuju u dijelu koji kontrolišu i to nazovu Bosnom – naglasio je Dodik u intervjuu za Srpski list, jedine srpske novine na ćiriličnom pismu u Australiji.

On je rekao da bi BiH imala buducnost samo kada bi se poštovao Dejtonski sporazum, kada bi se vratile otete nadležnosti entitetima, kada bi političko Sarajevo konačno shvatilo da BiH nije samo muslimanska, odnosno bošnjačka, te da tu žive i Srbi i Hrvati i ostali.

“Ne može Sarajevo nametati Banjaluci i Mostaru pravila ponašanja. Njihov prvenstveni cilj je uništenje Republike Srpske ili njeno pretvaranje u praznu ljušturu. To neće moći. Republika Srpska je svoju državnost unijela u Dejtonski sporazum, ona je postojala prije dejtonske BiH. Republika Srpska je stvorena voljom srpskog naroda 9. januara 1992. godine i Dejtonski sporazum je priznao njeno postojanje, naglasio je Dodik.

On je rekao da je u sadašnjim okolnostima Republika Srpska samo na gubitku u svakom pogledu, jer je stopira nivo BiH.

Dodik je naveo da srpski narod nakon prošlog vijeka, koji je bio vek stradanja Srba, mora da sačuva Republiku Srpsku jer je ona garant opstanka Srba zapadno od Drine.

“Danas je više nego potrebno da se srpski narod Srpske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije okupi oko zajedničkih nacionalnih ideja. Mi Srbi moramo da sačuvamo svoj identitet da bi opstali i zato smo svi zagledani u našu maticu Srbiju koja je danas najjača zemlja na Balkanu i faktor stabilnosti i opstanka, istakao je Dodik, prenosi Srna.

On je rekao da predsjednik Srbije Vučić i on zajedničkim radom stalno podstiču tu saradnju svih subjekata sa obe strane Drine, ističući da samo jedinstveni može da se odgovori na sve izazove i da Srbi sačuvaju slobodu, identitet i narod.

Kada je riječ o saradnji Banjaluke sa dijasporom Republike Srpske u svetu, Dodik je naveo da je saradnja sa dijasporom od izuzetnog značaja i da su u tom pogledu počeli i sa organizovanjem foruma dijaspore u Banjaluci na inicijativu Srba iz dijaspore koji su tražili da se pokrenu takvi skupovi koji već postaju tradicionalni.

Izvor: Vijesti.me