Dodik: Neću pokleknuti, nastavljam borbu za Republiku Srpsku

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da neće pokleknuti pred mnogim autoritetima koji su na razne negativne načine pokušali da ugroze slobodu srpskog naroda, već će nastaviti da se bori za Republiku Srpsku.

Dodik je istakao da sloboda nikada nije jeftina, da uvek traži žrtve, ali da se on opredelio da se bori za slobodu, koja znači postojanje Republike Srpske u punom kapacitetu kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, prenele su banjalučke „Nezavisne novine”.

On je istakao da su reforme, nasilno davanje saglasnosti, otimanje putem odluka visokog predstavnika, prošlost i da se to više neće desiti.

„Neće Republika Srpska ući u odlučivanje na zajedničkom nivou dok se ne povuče, poništi, šta god hoće da urade, spali odluka Valentina Incka koju je nametnuo. Kada to urade oni koji su to uradili, mi ćemo otići tamo i početi odlučivati”, rekao je Dodik novinarima u Prijedoru, prenosi Tanjug.

On je pojasnio da je krilatica izvorni Dejton vezana za prvobitni tekst koji je bitno promašen, devalviran akcijom međunarodnih faktora, napomenuvši da su nered napravila četiri stranca, odnosno visoki predstavnici i trojica sudija Ustavnog suda BiH.

„Oni su to učinili sprovodeći izvornu politiku SDA koja se lažno predstavlja kao građanska. Ona je u suštini bošnjačka, muslimanska politička partija čiji je osnovni program Islamska deklaracija Alije Izetbegovića”, naglasio je Dodik.

Nema potrebu, kaže, za političke duele ili politička razračunavnja sa Bakirom Izetbegovićem, već ima potrebu da se razračuna s njihovim programom, jer je očigledno da on sve svoje opcije crpi iz Islamske deklaracije, koju i drži na svom stolu.

„Ne verujem da ja mogu da budem kriv ako je neko otišao iz Velike Kladuše ili Bihaća. Verujem da su više krive njihove politike koje su dozvolile da tamo dođu migranti koji izgone domicilne Bošnjake iz tih krajeva”, rekao je Dodik.

On smatra da je politika Bakira Izetbegovića da ovde dovede što više islamskih migranata koji bi zagorčali život ovdašnjim stanovnicima za samo nekoliko godina, kada bi bili prisiljeni da im se zbog njihove koncentracije moraju dati prava na državljanstvo, izbore.

„To je ono protiv čega se ja borim. Borim se protiv BiH koja je izvan Ustava BiH, protiv BiH koju u glavi ima Bakir Izetbegović, koju je imao i Alija Izetbegović, borim se protiv BiH u kojoj su muslimani dominantan narod koji želi da majorizira Srbe, prema primeru kako to čini sa Hrvatima”, pojasnio je Dodik.

On je naglasio da se bori za Republiku Srpsku koja ima jasan, precizan, status, odvojen od Bakira Izetbegovića.

„Predstavljam Republiku Srpsku i srpski narod i nastaviću to da radim na najbolji mogući način. To činim bez ikakvih oklevanja i neću pokleknuti pred mnogim autoritetima koji su pokušavali da na negativan način, pretnjama, sankcijama, čudima ovde ugroze slobodu srpskog naroda”, rekao je Dodik.

Izvor: politika.rs