Dodik odobrio put BiH u NATO

Tročlano Predsedništvo BiH saopštilo je juče da je predložilo ekonomistu Zorana Tegeltiju iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za predsednika Saveta ministara, nakon što su se srpski, hrvatski i bošnjački članovi Predsedništva dogovorilo oko daljeg puta ka NATO integracijama.

Tegletiju je pre godinu dana predložio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ali su druga dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, uslovljavali imenovanje predsedavajućeg Saveta ministara iz SNSD-a usvajanjem Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), odnosno daljim NATO integracijama BiH.

Jučerašnji dogovor je postignut na vanrednoj sednici na kojoj su se članovi Predsedništva dogovorili oko promenjene procedure, ovlastivši stalnu misiju BiH u NATO da pošalje dokument Program reformi umesto Predsedništva, navodi se u saopštenju.

Prethodno su članovi Predsedništva BiH održali sastanak sa ambasadorima zemalja članica Kvinte – SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke i sa šefom Delegacije EU u BiH.

Program reformi će biti poslat u NATO sedište u Briselu, dan nakon što donji dom parlamenta potvrdi imenovanje Tegeltije, bivšeg ministra finansija u RS, za premijera, prenosi Rojters.

Nakon jučerašnjeg dogovora BiH bi, godinu dana posle izbora, trebalo da dobije novu izvršnu vlast, koju će činiti SNSD, SDA i HDZ BiH.

Dodik je sve do juče tvrdio da neće prihvatiti nijedan dokument koji bi značio aktivaciju MAP-a, koji je korak na putu BiH ka NATO, jer ga na to obavezuje Rezolucija Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

Prema izvorima Bete iz Predsedništva BiH, usvojeni dokument znači dalju NATO integraciju BiH, jer se u Programu reformi jedan dio odnosi na reformu odbrane i sadržan je u Godišnjem nacionalnom programu (ANP), koji je potreban za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP).

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović juče je kazao da je Dodik „kapitulirao”, da je „izdao interese RS”, i da je dobio mandatara za Savet ministara BiH, ali je izdao interese RS.

On je ocenio da sada postoji potpuno „nova situacija”, dodavši da je „strašno” da onaj koji je to poslednjih mjeseci najviše odbijao, sada pristane na NATO integracije BiH.

„Dodik je prihvatajući dokument, kako god se on zvao, koji znači aktivaciju MAP-a prešao prag i uradio suprotno Rezuluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti”, rekao je Šarović za agenciju Beta.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić potvrdio je juče da je postignut dogovor o imenovanju mandatara iz SNSD-a, ali i o Godišnjem nacionalnom programu (ANP), te da će taj dokument pod nazivom Program reformi biti dostavljen u sedište NATO-a u Briselu.

„Dokument ide u Brisel, Tegeltija je imenovan”, kazao je Komšić za sarajevski “Avaz”.

Bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović izjavio je da je doneta odluka o slanju dokumenta u sedište NATO u Briselu, koji podržavaju svetske sile, kao i NATO savez. 

„Ovde nema pobednika ili pobeđenog od bilo kog političara ili politike. Pobednici su BiH, svi delovi BiH i svi narodi i svi građani BiH”, kazao je Džaferović novinarima u Sarajevu.

Dodik: Program reformi ne znači članstvo u NATO

Milorad Dodik je sinoć izjavio da nikakav dokument koji prejudicira članstvo u NATO nije usvojen na sednici Predsjedništva BiH, već Program reformi BiH.

„Otvoreno se u tom dokumentu kaže da je taj dokument set reformi i da one ne prejudiciraju članstvo i za svaku vrstu kretanje prema članstvu u NATO potrebna je nova odluka Predsedništva BiH i Parlamentarne skupštine i da će se odluke donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti”, rekao je Dodik za banjalučku Alternativnu televiziju.

On je posle sednice Predsedništva BiH iz Sarajeva otputovao za Beograd, gde se sastao sa predsednikom Srbije.

Izvor: Vijesti.me