Dodik: Orban veliki državnik, spreman da pomogne RS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je mađarski premijer Viktor Orban važan i veliki državnik sa kojim će sutra razgovarati o političkim i ekonomskim temama.

Dodik je, u emisiji Intervju na RTRS, istakao da je Orban u prethodnih nekoliko susreta izrazio spremnost da pomogne Republici Srpskoj.

„Tako što bi recimo značajan broj nekih podsticaja koji se daju mađarskim preduzetnicima malim i srednjim, moglo da se prenese u Republiku Srpsku i da ljudi iz Republike Srpske mogu da koriste te fondove kroz neku proceduru koji ćemo mi dogovoriti”, naveo je on.

Dodik je rekao da postoji nekoliko zajedničkih projekata, odnosno potencijalnih investiticija Mađarske i Republike Srpske.

Podsetio je da sutra počinje gradnja auto-puta od Prijedora do Banjaluke, što je važna vest za svakog građanina Republike Srpske.

„Početak radova je u danu kada dolazi Orban, kada ćemo s njim razgovarati o tome da gradimo neke energetske objekte. Moja ideja je da pokušamo s njim da dogovorimo da se gradi drugi tunel sa Trebišnjice, sa akumulacionog jezera iznad Trebinja, koji bi se spustio do Sutomora ili na Plat, zavisno od toga s kojom državom, Hrvatskom ili Crnom Gorom, postignemo što je moguće bolji aranžman”, rekao je Dodik, prenosi Tanjug.

Orban će sutra, zajedno sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, posetiti Republiku Srpsku.

Izvor: politika.rs