Dodik pred Evropskim parlamentom: BiH u stanju permanentne krize, RS ne želi secesiju

(Фото EPA-EFE/FEHIM DEMIR)

BANjALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u svom obraćanju pred Evropskim parlamentom da se Bosna i Hercegovina nalazi u permanentnom stanju krize.

On je na početku svog obraćanja rekao da se ne slaže sa stavovima koje su pre njega iznela druga dva člana Predsedništva Željko Komišić i Šefik Džaferović, ocenivši da se stanje u BiH prati isključivo kroz perspektivu jedne strane.

„BiH je u permanentnoj krizi i nikada nije imala uspeha bez strane intervencije koje su uzrokovale brojne probleme. BiH je nedovršena, nestabilna i mnogi kažu nemoguća država”, kazao je Dodik.

Naglasio je da BiH „ne može biti uređena po volji samo jednog naroda, koji želi završiti rat drugim sredstvima”.

„RS je posvećena slovu Dejtona, Ustavu BiH kako je napisan i to stalno dokazujemo”, kazao je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je dalje kazao da u BiH postoji „potpuna derogaciju ustavnog sistema”, navodeći da se bošnjačkim glasovima bira hrvatski član Predsedništva BiH, kako bi „izabrali podobnog Hrvata i tako uspostavili podobno vladanje u BiH”.

„To se tri puta desilo (Željku) Komšiću. Kada Hrvati beže od majorizacije, onda je (Dragan) Čović loš momak, jer ne želi da pristane na to. Ova priča koju predstavlja Džaferović je podvala. Tamo se ne govori u predstavljanju partija, već naroda. Narodi trebaju biti predstavljani, a narod bira ko će ih predstavljati”, ocenio je on.

Dodik je dalje kazao da je Republika Srpska posvećena miru i da ne želi otcepljenje od BiH.

„Nijedan plan, nijedan potez RS ne povlači da bi se otcepila. Hoćemo ustavnu poziciju unutar BiH i to nije otcepljenje”, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, da bi se krenulo u reforme, mora se menjati Ustav BiH, a on nije promenjen.

„To je naš pristup, a to nije otcepljenje već borba za Ustav. Organi RS, cela RS nema niti jedan plan o otcepljenju, secesiji, a znam da neki u EU uporno karijere svoje grade na osnovu toga”, istakao je Dodik.

On je pozvao članove Evropskog parlamenta i EU da pomognu Bosni i Hercegovini.

„Zašto EU tretira narode u BiH nedoraslim da odlučuju o svojoj sudbini? Zašto ne pomognete? EU hoće suverenu BiH, i ja hoću to. Zašto onda dvadeset godina posle Dejtona i dalje u Ustavnom sudu sede stranci”, kazao je Dodik.

Pozvao je EU da pomogne da BiH funkcioniše kako je predviđeno Ustavom.

„Obezbedite jednakopravnost konstitutivnih naroda i nećemo imati nijedan problem. Prestanite nam pomagati tako što nam proizvodite probleme”, zaključio je Dodik, prenosi Beta.

Izvor: politika.rs