Dodik: Vučić i Erdogan dobrodošli da pomognu u dogovoru

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Sarajevu, posle sastanka članova Predsedništva BiH sa predsednikom Turske Redžepom Erdoganom, da je BiH odavno blokirana i da gotovo svako pitanje dovodi do neke vrste blokade, ocenivši da bi za BiH najbolje bilo da se postigne unutrašnji dogovor uz asistenciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

„Ja mislim da je najbolje očuvati mir uz dijalog i uz pozivanje prijatelja koji imaju autoritet. Ako mene pitate, ja bih tu uključio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Erdogana da obezbede koordinaciju za politički dogovor ovde”, rekao je Dodik, prenose banjalučke ”Nezavisne novine”.

Portal Klix.ba prenosi da se predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić u tom trenutku ”prvo nasmejao, a zatim prevrnuo očima”.

Dodik je rekao ”da je bolje da se desi i disolucija nego da se ratuje zbog bilo čega”, ali i da smatra da nema mogućnosti za bilo kakve sukobe.

Naveo je da je izrazio spremnost za dijalog i da dejtonska BiH, bez mešanja stranaca, predstavlja okvir u kome može da se razgovara.

Dodik je istakao da ima više poverenja u Erdogana nego u druge koji su to godinama pokušavali i doveli BiH u ovakvu situaciju i ponovio da za Republiku Srpsku visoki predstavnik nije prihvatljiv i neće biti prihvatljiv sve dok ga ne imenuje Savet bezbednosti.

Dodik je takođe rekao da nije izrazio protivljenje BiH u kojoj će se on i srpski narod osećati komotno, a ne očekivati nametanja, preneo je portal RTRS navodi Tanjug.

Izvor: politika.rs