“Dodiku su iz Amerike obećali ukidanje sankcija”

“Dodiku je neko iz Amerike obećao skidanje sankcija, što je jedan od razloga za ovu izdaju RS koju je on počinio, kazao je večeras u emisiji Puls BN TV predsednik SDS Mirko Šarović.

BiH je u Brisel poslala dokument koji pokreće članstvo BiH u NATO i to je 100 posto sigurno, rekao je večeras predsednik SDS-a Mirko Šarović u emisiju “Puls” BN televizije.

Šarović smatra da je Program reformi čak lošija varijanta od ANP-a, po Republiku Srpsku.
“Formiraju se nove institucije, a toga nije bilo u ANP. Tamo je Republika Srpska pomenuta nekoliko puta, dok u Programu reformi nije pomenuta nijednom. U ovom dokumentu jedan čovek odlučuje o svemu. Sve je u rukama jednog čoveka. Da ne govorimo da se u ovom dokumentu navodi da će Republika Srpska preknjižiti vojnu imovinu na BiH”.

Šarović je rekao da je jedan od osnovnih razloga Dodiku bio ulazak u Savet ministara BiH.

“Osim toga, razlog za ovu izdaju je i to, verujem, da je Dodiku neko iz SAD obećao skidanje sankcija. Ja ne pamtim veću izdaju od ove.” 

Kao razlozi pominju se novi krediti, kao i zeleno svetlo zapada za povećanje PDV-a u BiH.

„Mislim da će to biti njihova druga najveća greška. I na jednom i na drugom pitanju vlast može da padne. Ukoliko uvedu novu stopu PDV-a, za SDS i naše partnere iz opozicije vlast u RS biće dostižna. Sa sigurnošću možemo da kažemo da ukoliko to urade, to će biti trenutak promene vlasti u Srpskoj.”

Ipak, Šarović navodi da bi novom sazivu Saveta ministara trebalo dati šansu i prostor za rad i rezultate. Ne isključuje ni zajedničko delovanje.

„Što se nas tiče, sve što bude u interesu Srpske, mi ćemo to zastupati i glasaćemo kao i SNSD. Niko ne treba da ima dilemu da mi nećemo podržati nešto što je dobro za čitavu BiH, a kamo li za Srpsku iz koje dolazimo. Oni čemu se mi protivimo je to da neko želi sebe da promoviše na način da je jedino ispravno i patriotski ono što on kaže. Nije. Ispravno je samo ono što se svi dogovorimo“, rekao je Šarović.

To istovremeno ne znači i koaliciono delovanje, jer, kaže Šarović, poslednjih godina SDS i SNSD su se itekako udaljili u većini pitanja. Osnovno, SDS se protivi jednoumlju i političkoj trgovini, ističe predsednik SDS-a.

Izvor: BN