Đoković diskvalifikovan sa Ju-Es opena jer je pogodio sudiju lopticom

Najbolji teniser sveta Novak Đoković diskvalifikovan je sinoć sa Ju-Es opena, pošto je po završetku gema u meču sa Pablom Karenjom Bustom, nehotično lopticom pogodio ženu linijskog sudiju.

To se desilo u u finišu prvog seta duela sa Špancem, kada je kod 5:5 u prvom setu, Novak izgubio sledeći gem na svoj servis i po završetku igre, poluokrenut leđima reketom udario lopticu i slučajno pogodio u predeo glave, verovatno vrat, linijskog sudiju, posle čega je žena ostala na zemlji teško dišući.

Pridigla se posle reakcije doktora, ali su sudije i supervizor posle više minuta konsultacija, odlučili da diskvalifikuju najboljeg igrača planete.

Đoković je u poluokretu glavom u tom pravcu odmah shvatio šta se desilo i prišao da pomogne ženi, za koju je izgledalo kao da se na kratko guši.

Ubrzo su stigli i lekari i ona se oporavila, ali su sudije i supervizor odlučili da ga diskvalifiku, iako je objašnjavao da se sve desilo potpuno slučajno, javlja Tanjug.

Celoj situaciji prethodile su traumatiče situacije na terenu, jer je Đoković kod 5:4 propustio tri vezane lopte za brejk. Tokom igre pokušao je da spase jednu loptu, nezgodno pao na levu ruku i povredio rame.

U pauzi između gemova Đoković nije želeo da zatraži medicinski tajm-aut, već je kratko izmasiran i nastavio je da igra, ali je u nastavku gema izgubio servis i Španac je napravio brejk za vođstvo 6:5.

Tada je srpski teniser hteo da se oslobodi loptice koju je imao i nehotice je poluvisoko udario reketom, a ta loptica koju je uputio iza svojih leđa pogodila je ženu linijskog sudiju.

Vilander: Nisam siguran da je odluka fer, ali pravila su jasna

NjUJORK – Teniski ekspert Jurosporta Mats Vilander ocenio je da nije siguran koliko je odluka o diskvalifikaciji Novaka Đokovića sa Ju-Es opena fer i poštena, uprkos tome što su pravila jasna.

Đoković je diskvalifikovan jer je u finišu prvog seta pogodio linijskog sudiju loptom.

„On je čisto udario lopticu, mogao je tako da pogodi i nekoga ko skuplja loptice. Normalno da je uznemiren i uzbuđen sada. Nije udario jako tu lopticu, a pravilo u takvoj situaciji je diskvalifikacija”, rekao je Vilander.

Kako ističe, pitanje je šta bi se desilo da je publika bila na tribinama.

„Pretpostavljam da je bilo 20.000 navijača i da je se ovo desilo, da bilo bi zvižduka iz publike. Onda pitanje šta bi se desilo. Ta lopta je putovala kroz vazduh i pogodila linijskog sudiju na nezgodno mesto. Nikada nisam video ovako dramatičnu situaciju u životu”, reako je Vilander, prenosi Tanjug.

Ipak, morate da bude oprezni, možete da pogodite decu koja skupljaju loptice, navodi nekadašnji švedski teniser.

„Može da se desi bilo kome. I da je pogodilo dete, to bi značilo diskvalifikaciju. Mislim da sudija nije imao nikakvu šansu da ne sledi protokol”, objasnio je Vilander.

Đoković otkazao konferenciju za medije

NjUJORK – Najbolji teniser sveta Novak Đoković, nakon diskvalifikacije sa Ju-Es opena, otkazao je konferenciju za medije.

Đoković je evidentno u šoku pošto je izbačen sa turnira jer je nenamerno lopticom pogodio sudiju, prenosi Tanjug.

Svetski mediji prenose da je srpski as, dok se većalo o diskvalifikaciji, rekao organizatorima sledeće:

„Ona ne mora da ide u bolnicu zbog ovoga. Birate u ovoj situaciji? Moju karijeru, grend slem, centralni teren”.

Đoković kažnjen oduzimanjem poena i zarađenog novca na Ju-Es openu

NjUJORK – Srpski teniser Novak Đoković izgubiće zbog večerašnje diskvalifikacije sve bodove koje je stekao ove godine na Otvorenom prvenstvu SAD, kao i zarađeni novac sa Ju-Es opena.

„Zbog toga što je diskvalifikovan, Đoković će izgubiti sve poene koje je zaradio na Ju-Es openu i biće kažnjen osvojeniim novcem od turnira”, navodi se u saopštenju Teniskog saveza SAD (USTA), javlja Beta.

Teniski savez SAD je naveo i da je sudija reagovao u skladu sa pravilnikom.

Đoković je diskvalifikovan zbog toga što je tokom meča osmine finala lopticom pogodio linijskog sudiju.

Diskvalifikacijom je zaustavljen njegov pohod na 18. grend slem titulu i prekinut je niz od 26 pobeda ove sezone.

Izvor: politika.rs