Drama oko vakcina: Inspekcija ušla u pogon AstraZeneke

Belgijske vlasti samo su poručile da će sada u saradnji sa stručnjacima iz Holandije, Italije, Nemačke i drugih “analizirati nalaze”.

Dok Evropska komisija ponavlja da još nema odgovore na sva pitanja postavljena farmaceutskoj firmi AstraZeneka, novinari ne uspevaju dobiti odgovore na brojna pitanja postavljena EK.

Novinari su na konferenciji sat vremena predstavnike EK ispitivali isključivo o problemima u odnosu s AstraZenekom, ali i s drugim proizvođačima vakcina. Konkretnih odgovora nije bilo i sve se svelo na ponavljanje onoga što je ministarka zdravlja Stela Kirijakidis rekla u sredu uveče: da će se rešenje i dalje tražiti u kontaktu s AstraZenekom.

U međuvremenu su belgijske vlasti potvrdile da su provele inspekciju u lokalnoj fabrici AstraZeneke, koja je jedna od njih nekoliko u EU. Inspekcija je izašla na teren navodno na zahtev Evropske komisije kako bi utvrdila postoje li zaista problemi u proizvodnji vakcina, što je kompanija spominjala kao razlog kašnjenja u dostavi dogovorene količine. No, Evropska komisija o tome ne želi ništa da kaže, pa nije li ona zatražila inspekciju i u povodom čega.

Belgijske vlasti samo su poručile da će sada u saradnji sa stručnjacima iz Holandije, Italije, Nemačke i drugih država “analizirati nalaze”.

Inspekcija se dovodi u vezi s jučerašnjim sastankom u Brukselesu. Šef AstraZeneke tek je uveče odlučio da će doći na sastanak, a pre toga se tokom dana pojavila vest da kompanija neće nikoga slati na sastanak s predstavnicima Evropske unije jer “nema šta da doda”.

Osim što su rekli da će “nastojati da održe kontakte kako bi osigurali dostavu vakcina na vreme”, u sedištu Evropske komisije nisu mogli dati nikakve nove informacije o razgovorima.

Nisu hteli da iznesu detalje o razgovorima sa šefom AstraZeneke. Ponovili su samo da je izvršni direktor izrazio volju da sarađuje kako bi se pronašlo rešenje. Komisija sada čeka da AstraZeneka pošalje detaljan plan i predloži kako bi se problem rešio.

Još nemamo konačan odgovor kompanije na pitanje o mogućoj objavi ugovora. EU je pod pritiskom da objavi ugovor potpisan s AstraZenekom kako bi i javnost videla ko govori istinu.

Komisiji je postavljeno i pitanje koliko može biti sigurna da će druge kompanije, čije vakcine čekaju odobrenje, ispuniti ugovorne obaveze. Posebno je spomenuta američka firma “Džonson & Džonson”, koja je dobila veliku novčanu pomoć američke vlade i čije će vakcine biti posebno zanimljive jer će pri vakcinaciji biti potrebna samo jedna doza.

Iz Evropske komisije ponavljaju kako “očekuju da će sve kompanije poštovati ugovor i isporučiti naručene količine vakcina”.

Nakon iskustva s AstraZenekom, koja za kašnjenja koristi jezičke “akrobacije” iz ugovora poput “dati sve od sebe” umesto jasne obaveze o dostavi vakcina, pojavio se strah da bi i druge kompanije mogle iskoristiti isti razlog za slanje vakcina negde drugde ako i u njihovim ugovorima s EU postoji dvosmislenost koja se može iskoristiti.

Bez obzira na dosadašnja kašnjenja, Evropska komisija ne odustaje od plana da se u zemljama EU do marta vakciniše najmanje 80 posto starijih od 80 godina i 80 posto radnika u zdravstvu. I dalje se veruje da je moguće postići i cilj od 70 posto vakcinisane punoletne populacije do leta.

“Kada smo kao cilj postavili vakcinaciju 80 posto starijih od 80 godina i jednako toliko zdravstvenih radnika do marta, računali smo samo na vakcine Fajzera i Moderne”, rekao je zastupnik Evropske komisije.

U ugovorima Evropske komisije s proizvođačima vakcina predviđena je kvartalna dostava. Fajzer na temelju toga tvrdi da će do kraja ispuniti tu obavezu bez obzira na kašnjenja u protekle dve nedelje jer će to nadoknaditi u februaru i tako do kraja marta isporučiti dogovorenu količinu. Planove i rokove isporuke dogovaraju direktno proizvođači s državama članicama EU jer to zavisi i od logistike, koja nije kod svih na istom nivou.

Problem s AstraZenekom je eskalirao nakon što je objavila da će u prvom kvartalu isporučiti 60 doza manje od dogovorenog.

To je za EU i države članice neprihvatljivo, posebno nakon informacija da je veći broj vakcina ove kompanije proizvedenih za područje EU završio u Velikoj Britaniji.

Izvor: b92.net