Države EU traže izmene ugovora o nabavkama vakcina

Uporedo sa smirivanjem pandemije u Evropi i značajnim usporavanjem vakcinacije, mnoge zemlje sada bi htjele da izmijene ugovore kako bi smanjile zalihe i shodno tome troškove za nabavke vakcina.

Ilustracija, Foto: ShutterstockIlustracija, Foto: Shutterstock Mina 15.06.2022. 09:47h

Vlade države Evropske unije (EU) pojačavaju pritisak na kompaniju Fajzer i druge proizvođače vakcina protiv kovida-19 da ponovo preispitaju kupoprodajne ugovore, upozoravajući da bi milioni doza vakcina koje više nijesu potrebne mogle da propadnu.

To se navodi u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

O tome su u Luksemburgu razgovarali ministri zdravlja zemalja članica EU, iako je Evropska komisija izrazila rezerve u pogledu onoga što bi se moglo postići.

Kako je rekao neimenovani poljski diplomata, ta zemlja predvodi napore da se izvrši revizija ugovora sa farmaceutskim kompanijama, jer ima više od 30 miliona doza na zalihama, a važeći ugovor je obavezuje da mora da kupi još 70 miliona vakcina.

Poljska apeluje da se izvrši revizija ugovora kako bi se izbjeglo rasipanje novca.

Tokom najakutnije faze pandemije, a zbog bojazni od mogućih nestašica, Evropska komisija i vlade EU pristale su da kupe ogromne količine vakcina, uglavnom od kompanije Fajzer i partnera njemačkog Bajonteka.

Međutim, uporedo sa smirivanjem pandemije u Evropi i značajnim usporavanjem vakcinacije, mnoge zemlje sada bi htjele da izmijene ugovore kako bi smanjile zalihe i shodno tome troškove za nabavke vakcina.

Izvor: vijesti.me