Đukanović dao Abazoviću mandat za formiranje Vlade

Crnogorski predsednik Milo Đukanović predložio je danas predsednika Građanskog pokreta URA (GP URA) i aktulenog potpredsednika Vlade Dritana Abazovića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.

„Predstavnici GP URA i njihovi politički partneri nedvosmisleno su me uverili da imaju parlamentarnu većinu za izbor 43. Vlade Crne Gore u Skupštini Crne Gore. Stoga sam doneo odluku da mandat za formiranje Vlade poverim gospodinu Abazoviću, predsedniku GP URA”, naveo je Đukanović u obrazloženju, a preneo njegov kabinet.

Đukanović je iskazao očekivanje da će Skupština Crne Gore u kratkom roku održati sednicu i izjasniti se o programu i sastavu nove Vlade.

Predsednik Crne Gore je ocenio da je u „najboljem interesu Crne Gore da što pre dobije Vladu u punom kapacitetu, posebno zbog dodatnih bezbednosno-političkih izazova generisanih ratom u Ukrajini i njegovom refleksijom na stabilnost našeg regiona”, prenosi Beta.

Đukanović je odluku da imenuje Abazovića za mandatara doneo nakon konsultacija sa parlamentarnim partijama u kojima nisu učestvovali Demokratski front (DF), Demokrate Alekse Bečića i manje stranke dosadašnje parlamentarne većine, protivnici formiranja nove vlade.

Konsultacijama su se odazvale partije koje su početkom februara u Skupštini Crne Gore izglasale nepoverenje Vladi premijera Zdravka Krivokapića.

Abazović je ponudio koncept manjinske vlade, kao model prevazilaženja političke krize u Crnoj Gori, čiju bi okosnicu činio njegov savez sa manjinskim partijama.

Izvor: politika.rs