Dva uslova Abdulaha Hamdoka

Portparol svrgnutog premijera Sudana Abdulaha Hamdoka rekao je da postoje dva uslova koja se moraju ispuniti da bi Hamdok pristao na dijalog o ponovnom uspostavljanju civilne vlasti.

Svrgnuti sudanski premijer Abdulah Hamdok pristaće na razgovor o povratku na vlast ako politički zatvorenici budu oslobođeni i ako se ponovo uspostave organi vlasti. Time je negirana prethodna vest El Arabije da je Hamdok pristao da se vrati i predvodi vladu.

U govoru prošle nedelje, general Abdel Fatah el Burhan, koji je predvodio vojnu pobudu protiv vlasti, rekao je da je premijeru Hamdoku ponuđena šansa da se vrati na tu poziciju.

“Rekli smo mu da smo očistili pozornicu, on je slobodan da formira vladu, nećemo intervenisati u formiranju vlade”, rekao je Burhan i još jednom naveo da je krenuo da spreči građanski rat nakon što su političari podstakli neprijateljstvo prema oružanim snagama.

Kaže i da je i dalje posvećen demokratskoj tranziciji, uključujući izbore do 2023. godine, ali se zalaže za vladu koja bi isključila partijske političare.

Otkako je smenjen Hamdok, u Sudanu su organizovali masovni protesti na kojima su demonstranti tražili povratak civilne vlasti. 

Sudan je zemlja u tranziciji, otkako je s vlasti svrgnut Omar el Bašir, autokratski vladar optužen za genocid u Darfuru. Za dve godine trebalo bi da se održe demokratski izbori. 

Izvor: REUTERS, RTS