Dve trećine Rusa ne želi da primi „sputnjik V“

Uprkos tome što je Rusija prva zemlja u svetu koja je saopštila da je napravila vakcinu protiv virusa korona, kampanja vakcinacije daleko zaostaje za najavljenim ciljem vlade da do sredine godine bude vakcinisano 60 odsto stanovništva.

Kako prenosi Gardijan, rezultati jedne ankete koja je sprovedena ovog meseca pokazali su da oko dve trećine Rusa nije voljno da primi vakcinu sputnjik V, iako su istraživanja pokazala da je ona bezbedna i efikasna. Oni su skeptični i prema poreklu virusa korona – 64 odsto ispitanika koji su učestvovali u anketi veruje da je u pitanju biološko oružje, uprkos tome što mnogi virolozi odbacuju ovakve tvrdnje i kažu da nema dokaza da je virus veštački napravljen.

Sergej Rjabkov, predstavnik Saveza lekara – medicinskog sindikata povezanog sa opozicijom koji je kritikovao zvanični odgovor vlasti na pandemiju – kaže da ključnu prepreku predstavlja nepoverenje u rusku vladu. Iako vlasti naširoko reklamiraju „sputnjik V“ u inostranstvu, nisu ništa učinili da promovišu vakcinu među Rusima, tvrdi Rjabkov. „Zadatak je države da pokaže da je vakcina neophodna i da je bezbedna. U Rusiji to nije učinjeno u razmerama u kojima je trebalo da bude. Neophodno je ljudima pokazati da je opasnije ne primiti vakcinu nego primiti je“, rekao je Rjabkov.

Inače, juče je za prethodna 24 sata u Rusiji zabeleženo 8.998 novozaraženih virusom korona, što je najmanji broj od 1. oktobra prošle godine, a ukupan broj slučajeva od početka pandemije je 4.418.436, prenela je juče ruska novinska agencija Tas. Prema podacima kriznog centra za pandemiju, stopa smrtnosti sada iznosi samo 0,2 odsto. Međutim, trenutno je na lečenju u Rusiji 300.097 osoba.

U Moskvi je u poslednja 24 sata potvrđen 1.201 novi slučaj infekcije, 927 slučajeva u Sankt Peterburgu, a ruski medicinari su sproveli preko 116 miliona testiranja na virus korona od početka pandemije, a u poslednjih 24 sata testirano je 274.000 ljudi. Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško rekao je u utorak da je Rusija uspostavila sistem testiranja za otkrivanje različitih varijanti virusa korona, uključujući i britansku. Predsednik Vladimir Putin je prošlog meseca izdao naredbu da se sprovede ispitivanje efikasnosti ruskih vakcina u odbrani od novih varijanti virusa koje se šire u različitim delovima sveta. Ruski naučnici tvrde da su dosadašnja ispitivanja pokazala da, posle primanja druge doze, vakcina „sputnjik V“ „daje snažne rezultate“ u zaštiti od novih mutiranih varijanti virusa.

Od početka pandemije, u Rusiji je zabeleženo oko 90.000 smrtnih slučajeva, iako se smatra da zvanični podaci nisu tačni i da ih je bilo mnogo više, kao što je i inače slučaj širom sveta. Nekoliko je razloga što se smatra da su brojevi preminulih mnogo veći od onih koje svetske vlade svakodnevno objavljuju.

Zbog toga se koristi metod za izračunavanje broja takozvanih „prekomernih smrti“, što podrazumeva upoređivanje broja ljudi koji umiru iz bilo kog drugog razloga, a ne od kovida 19, sa prosekom zabeleženim poslednjih godina. Britanski Ekonomist je koristio ove statističke modele kako bi predvideo broj smrti koji bi svaka zemlja imala tokom 2020. godine da je situacija „normalna“, odnosno da nema pandemije. Prema rezultatima objavljenim u vidu tabele, Rusija je na drugom mestu u svetu po broju „prekomernih smrti“.

Izvor: danas.rs