Dvolična strategija EU za Balkan

Predstavnici Evropske unije duže od decenije propagiraju vrednosti demokratije na Balkanu, istovremeno pružajući podršku političarima koji te vrednosti očigledno preziru, piše briselski portal „Politiko“ u komentaru povodom izbora u Srbiji.

Autorka Tereza Rajter podseća na čestitke koje je nekoliko evropskih lidera uputilo vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci i pita se „kako bi bilo da političari EU prestanu da tapšu autokratske lidere po ramenu svaki put kada pobede na izborima i iznesu novu gomilu praznih obećanja?“

Ona navodi da su naprednjacima čestitali „bez obzira na to što nijedna druga stranka nije imala šansu, ili što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kontroliše državne institucije i medijske organizacije i koristi krizu izazvanu koronavirusom da bi dodatno umanjio prava i slobode građana“.

Bivši predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je u čestitki na Tviteru rekao da je rezultat „dokaz poverenja građana i vaše efikasnosti“ i pozvao Vučića da „iskoristi uspeh za evropski put Srbije i za dobro ljudi, i onih poraženih. Što je veća moć, veća je odgovornost.” Čestitke je uputio i austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

„Ono što je nečuveno u režimu poput ruskog ili turskog, na neki način se smatra prihvatljivim kada se događa na Zapadnom Balkanu“, ističe „Politiko“. Predstavnici EU, kako navodi, duže od decenije koriste isti scenario.

„Propagiraju značaj vrednosti EU, demokratije, vladavine prava i ljudskih prava na Balkanu, čak i dok podržavaju političare poput Vučića, koji te vrednosti očigledno preziru.“

„Politiko“ piše da se jačanje Vučićeve kontrole nad Srbijom nije desilo preko noći, nego tokom većeg dela decenije, kada je prihvatan kao nada EU za evropsku Srbiju. Dodaje se da su te pomešane poruke doprinele zastoju reformi i eroziji poverenja u EU među građanima Srbije i regiona, „gde su zapadne vlade takođe žmurile na nedemokratsko ponašanje u ime političke stabilnosti“.

Ipak, evropski lideri se čude kada države ostvaruju mali ili nikakav napredak povodom demokrtaskih reformi, i označavaju region kao „tempiranu bombu“ koja nije spremna da se pridruži EU u skorije vreme. U analizi se ističe da razlog ovakve zbrke nije neka misterija, nego je u pitanju evropsko licemerje.

„Ako EU nastavi da predstavlja ulepšanu sliku situacije u Srbiji i koristi nejasnu retoriku, samo će doprineti daljem padu podrške EU i dodatno obeshabriti istinski prodemokratske i refomističke snage“, saopštila je srpska opoziciona Građanska platforma u izveštaju o budućnosti procesa proširenja.

„Politiko“ ocenjuje da bi te reči trebalo da posluže evropskim liderima kao upozorenje i da je vrlo realna opasnost da će EU prokockati kredibilitet na Zapadnom Balkanu.

„Naša dvolična politika prema Balkanu neizbežno će nam se vratiti kao bumerang. Svaki put kada izaberemo stabilokratiju umesto sistemske transformacije na Zapadnom Balkanu, podrivamo sopstvene investicije u taj region i sopstvenu bezbednost – da ne pominjemo budućnost miliona Evropljana na Zapadnom Balkanu“, piše portal.

„Ono što zovemo „propale države“ su zapravo države koje smo izneverili. Umesto što se žalimo na nedostatak napretka, recikliramo stare pristupe za novu „balkansku strategiju“, ili gomilamo nove kriterijume za članstvo u EU, EU mora ponovo razmotriti celokupni pristup“.

Lideri EU bi, dodaje se u analizi, trebalo da ulože posebne napore i insistiraju na tome da standardi i vrednosti EU budu osnovna komponenta bilateralnih i odnosa EU-Zapadni Balkan na svakom sastanku sa kolegama u regionu.

Za to će takođe biti potrebno da rade ono što govore i da podstiču promene na Balkanu, a ne da pružaju podršku nekoj političkoj stranci ili lideru, piše „Politko“, ističući da bi podršku trebalo dati prodemokratskim snagama koje se bore za prava i slobode pojedinca i transfomišu putanju svoje zemlje.

„EU ne bi trebalo da pomaže liderima poput Vučića da cementiraju status kvo. Za promenu taktike je potrebna upornost, integritet i iznad svega hrabrost, ali je to, uostalom, bolji primer koji EU može da da“, zaključuje „Politiko“.

Izvor: Vijesti.me