Džonson: Neka ozdravljenje počne

Premijer Velike Britanije i lider konzervativaca, Boris Džonson nada se da će pobeda njegove stranke na parlamentarnim izborima doneti “zatvaranje” rasprave o Bregzitu i da počnu “proces ozdravljenja”.  

Govoreći ispred svoje rezidencije u ulici Dauning broj 10, poručio je da će nastojati da uzvratiti poverenje koje su mu pružile pristalice laburista koje su prvi put glasali za konzervativca.

Rekao je da neće zanemariti one koji se protive Bregzita, jer on gradi sa Evropom partnerstvo “suvereno jednakih”. 

Džonson se zahvalio pristalicama laburista koji nisu dali podršku stranci Džeremija Korbina i obratio se konzervativcima rekavši da će ispuniti obećanje o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije 31. januara.

“Zahvaljujem vam na ukazanom poverenju, radićemo kako bi vratili vaše poverenje i ispunili vaše prioritete”

Džonson se takođe obratio onima koji nisu glasali za konzervativce i još uvek žele da ostanu u EU.

“Mi u ovoj Konzervativnoj vladi nikada nećemo zanemariti vaša dobra i pozitivna osećanja topline i saosećanja prema drugim zemljama Evrope”.

Rekao je da zemlja sada “zaslužuje odmor od svađe, pauzu od politike i stalni odmor od razgovora o Bregzitu”.

Džonsonova Konzervativna stranka ubedljivo je pobedila na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, dok su opozicioni laburisti zabeležili najlošiji rezultat od 1935. godine.

Na vanrednim izborima za donji dom britanskog parlamenta, konzervativci su osvojili 364 mandata, 78 više od svih drugih stranaka zajedno.

Laburisti predvođeni Džeremijem Korbinom imaće u novom sazivu parlamenta 203 mandata, najmanje od izbora 1935. godine.

Na prethodnim izborima, takođe vanrednim, održanim u junu 2017. godine, konzervativci su osvojili 317 mandata, a laburisti 262.

Odličan rezultat zabeležila je Škotska nacionalna partija (SNP) Nikole Stardžon koja će imati 48 poslanika, 13 više nego do sada.

Liberalne demokrate imaće 11 poslanika, severnoirska Demokratska unionistička partija osam, levičarska stranka irskih republikanaca Šin fejn sedam, a velški nacionalisti (Plaid Cymru) četiri.

U parlament je ušla i Socijaldemokratska i radnička partija koja će imati dva poslanika, kao i Zeleni i severnoirska stranka Alijansa koji će imati po jednog člana parlamenta.

Nedavno formirana Stranka za Bregzit Najdžela Faraža ostaće van parlamenta pošto nije uspela da pobedi ni u jednoj od 650 izbornih jedinica. 

Izvor: vijesti.me