Džonson podržao Trampovu odluku: Sulejmani je bio pretnja

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je iranski general Kasem Solejmani koji je ubijen u američkom bombardovanju u Iraku bio pretnja i da ne treba žaliti zbog njegove smrti.

“Solejmani je predstavljao pretnju svim našim interesima i bio je odgovoran za obrazac destabilizujućeg ponašanja u regionu. S obzirom na vodeću ulogu koju je odigrao u akcijama koje su dovele do pogibije hiljada nedužnih civila i zapadnih vojnika, nećemo žaliti zbog njegove smrti”, rekao je Džonson.

Džonson je u nedelju razgovarao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i pozvao na smirivanje tenzija sa obe strane.

“Svi pozivi na osvetu jednostavno će dovesti do većeg nasilja u regionu i to nije nikome u interesu”, rekao je on.

Iran pozivaju na uzdržanost

Lideri Nemačke i Francuske i Velike Britanije složili su se u nedelju uveče da zajedno rade na smirivanju tenzija na Bliskom istoku, posle ubistva iranskog generala u američkom napadu kod Bagdada, saopštila je nemačka vlada, prenosi AFP.

“Kancelarka (Angela Merkel), predsednik Francuske (Emanuel Makron) i britanski premijer (Boris Džonson) složili su se da će zajedno raditi na smanjenju tenzija” na Bliskom istoku, izjavila je neimenovana portparolka nemačke vlade.

Zvaničnici su se složili da je smirivanje tenzija od sada hitno pitanje, dodala je ona i navela da se Iran poziva na uzdržanost.

Iranski general Kasem Solejmani ubijen je petak rano ujutru u američkom napadu bespilotnom letelicom na aerodrom kod Bagdada, po nare+enju predsednika SAD Donalda Trampa.

Erdogan: Iznenađen sam napadom, smiriti tenzije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na smirivanje tenzija između SAD i Irana izazvanih ubistvom iranskog generala Kasema Solejmanija.

On je u intervjuu na televiziji danas rekao da će Iran verovatno odgovoriti na ubistvo generala, kao i da je zabrinut za povećanje opasnosti u regionu.

Erdogan je rekao da je bio iznenađen napadom koji se dogodio samo nekoliko sati nakon što je razgovarao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u kom mu je “posebno predložio da tenzija sa Iranom ne bi trebalo da se povećava”.

Izvor: N1